Для батьків "Як організовувати заняття фiзкультури вдома"

 

У фiзичному вихованнi дiтей в сiм'ї можуть бути використанi рiзнi форми занять фiзичними вправами - вiд простих (ранкова гiмнастика) до складних (тренування в окремрму видi спорту)

Рекомендуємо такi форми занять фiзичними вправами дiтей у сiм'ї :

- ранкова гiмнастика (до 5-10 хв);

- фiзкультхвилинки (1-2 хв);

- заняття iз загальної пiдготовки (вiд 10 до 30 хв залежно вiд вiку);

- самостiйнi тренувальнi заняття;

- участь у змаганнях;

- прогулянки лижнi, велосипеднi, пiшки);

- загартувальнi процедури (сонцем, повiтрям, водою);

- нетрадицiйнi методи оздоровлення (ходiння босонiж по пiдлозi, росянiй травi, пiску, гальцi,. водi, болотi, камiнчиках);

- рiзнi види самомасажу рук та нiг, крапковий самомасаж обличчя тощо);

- туризм;

-рухливi i  спортивнi iгри.

Системптичнi вправи в домашньому спортивному куточку,  ранкова гiмнастика, вечiрня пробiжка з татом i мамою - все це допоможе досягти успiхiв у фiзкультурних заняттях.

Придiляючи дитинi хоча б декiлька хвилин для занять фiзкультурою, перш за все потрiбно дотримуватись принципу систематичностi, щоб дитина поступово звикала до занять. Тривалiс ть домашнього заняття з фiзкультури може бути рзною - залежно вiд вiку дитини, вiд пори року, вiд частини доби, а також вiд того, чим займається дитина до i пiсля заняття (вiд 10-15 хв до 25-30 хв щоденно).

Пiд час ранкової гiмнастики найкраще використовувати легкi i знайомi вр=прави. Тривалiсть ранкових занять - не бiльшн 10 хвилин. Протягом дня дитина повинна до сну i пiсля нього побувати на свiжому повiтрi, де можна провести 20-ти хвилинне фiзкультурне заняття, виконавши до нього вправи для великих м'язових груп.

Вправи перед вечерею - найбiльш розповсюджена форма занять, адже батьки вдома i хоча б один iз них може позайматися з дитиною. Пiсля вечерi займатися iз дiтьми фiзичним вихованням не рекомендується.

Як зацiкавити дитину заняттями фiзичною культурою? Потрiбно пiдбадьорити дитину, продемонструвати, яка вона мiцна, спритна i сильна. Якщо у дитини немає бажання займатись, проаналiзуйте причини негативного ставлення до занять, щоб  в подальшому створювати бiльш сприятливi умови. Та найкращим для дитини є приклад батькiв, якi щоденно займаються ранковою гiмнастикою та заняттям фiзкультурою i спортом.