Консультація "Коли не варто віддавати дитину до дитячого садка"

 

Кожна родина сама обирає зручний момент, коли саме вперше вести дитину в дитячий садок. Щоб запобігти проблемі, практичний психолог має поінформувати батьків та вихователів про особливос­ті входження дитини у нові умови життєдіяльності. Адже персонал дитячого садка має розумітися на таких особливостях, а батьки — свідомо прийняти рішення щодо того, коли почати вступ дитини до дитячого садка. Батьків також варто попередити про моменти, коли перші відвідини дитячого садка ліпше перенести.

Поява молодшого братика чи сестрички

Коли у сім’ї з’являється немовля, батьки приділяють йому багато уваги, яку до цього повністю віддавали його старшому братику чи сестричці. Якщо за таких обставин батьки вирішують відвести дитину до дитячого садка, вона відчуватиме себе непо­трібною, вважатиме, що її намагаються позбутися, бо тепер люби­тимуть не її, а нового маленького члена сім’ї. Така ситуація лише ускладнить входження дитини в групу дитячого садка.

До народження братика чи сестрички дитину слід готувати заздалегідь. Зокрема, варто пояснювати дитині, що маленький братик чи сестричка потребуватиме її піклування і уваги. Пізні­ше, коли немовля підросте, дитина зможе з ним гратися, навчити його багато чого як старший і доросліший член сім’ї. Дитину мож­на віддавати в дитячий садок не раніше, як за півроку після наро­дження немовляти, коли вона звикне до нього і буде впевнена, що батьки її не розлюбили.

Розлучення батьків.

Дитина вбачає свою провину в тому, що тато йде з дому на­завжди: «Я погано поводилася, не слухалася, от тато мене і роз­любив». Для дитини це трагедія. А якщо мама ще віддає її чужим тьотям у чужий дім, який називають «дитячий садок», то для ди­тини це означатиме, що мама вирішила її покинути. Такий стрес дитина переживатиме дуже болісно, і це може позначитися на її здоров’ї. Під час і одразу після розлучення мама повинна піклува­тися про дитину зі значно більшою любов’ю і ласкою, ніж це було раніше. Тато має якомога частіше приходити до дитини, запевня­ти її в тому, що любить, як і раніше, просто ночуватиме в іншому місці. Щойно дитина заспокоїться і звикне до такої ситуації, а від­будеться це не раніше як через три-п’ять місяців, мама може пору­шувати питання про дитячий садок.

Переїзд родини.

Якщо з моменту переїзду минув місяць чи більше, дитина все одно відчуватиме стрес, незалежно від того, переїхала родина на сусідню вулицю чи до іншого міста. Дитина має прийняти ці зміни й адаптуватися до нових стін, нових меблів, нових людей поруч — сусідів та дітей на ігровому майданчику в дворі чи, мож­ливо, змиритися, що бабуся тепер далеко й не буде щодня бачи­тися з нею. Дитина звикатиме до нових умов легше, якщо мама й тато будуть поруч із нею. Тож аби зберегти здоров’я дитини, батькам не варто накладати дві події - переїзд і вступ до дитя­чого садка.

Відпустка батьків.

Якщо дитина відвідує дитячий садок менше, ніж два з поло­виною місяці, батькам варто почекати з відпусткою. Адже під час відпустки батьків дитина не ходитиме до дитячого садка від двох до шести тижнів. За такої тривалої перерви адаптація починаєть­ся спочатку, і дитина знову має звикати до всіх особливостей ди­тячого садка.

Перше входження дитини в умови дитячого садка ліпше пла­нувати після відпустки батьків.

Відсутність навичок.

Дитина нічого не вміє робити самостійно, і батьки хочуть, щоб вихователь навчив її вдягатися, вмиватися, тримати ложку і виделку та користуватися туалетом. Над таким непристосова- ним новачком глузуватиме і вихователь, хоч який ангельський ха­рактер він мав би, і діти, які зазвичай помічають промахи інших і наслідують вихователя. Батькам не варто робити зі своєї дити­ни посміховисько й сприяти формуванню у неї комплексу меншо­вартості. Ліпше навчити дитину всьому заздалегідь або почекати зі вступом до дитячого садка й дати їй змогу і час, щоб оволоді­ти необхідними побутовими вміннями й навичками. Якщо дитина й має чогось навчитися в дитячому садку, то це гратися та спілку­ватися з однолітками.

Нещодавня хвороба

Якщо дитина нещодавно перенесла важке захворювання і є заслабкою, батькам слід почекати й зміцнити її здоров’я. Щойно імунітет дитини поліпшиться, можна поступово ознайомлювати її з дитячим садком.

 

Матеріали використані зі спеціалізованого журналу "Практичний психолог - дитячий садок" № 6 - 2019р.