Борщівник Сосновського: як запобігти та допомогти за опіку

 

   Для борщівника Сосновського (далі - Борщівник) немає кордо­нів - він завойовує все більше нових територій. Неодноразово за роки роботи мені доводилося бачити наслідки контакту шкіри ді­тей і дорослих із цією рослиною. Однак до тяжких наслідків призво­дить не лише природня цікавість дитини. Першопричина - у недба­лому ставленні батьків й інших дорослих, у незнанні та відсутності комплексного підходу в боротьбі з Борщівником.

 

Борщівник росте до 2—4 метрів заввишки й цвіте дуже ефек­тною білою парасолькою. Її складно не помітити. Величезне листя Борщівника й високі стебла з квітами складно переплутати з інши­ми рослинами. Також у Борщівника є небезпечний побратим Манте- гацці, але він зустрічається набагато рідше.

Борщівник — «соковита» рослина. Саме його сік спричиняє тяжкі опіки шкіри на тілі й сліпоту — якщо потрапить в очі. Поси­люють дію соку сонячні промені. Чутливість шкіри до сонця в місцях опіків у деяких випадках зберігається навіть протягом кількох років.

Коли до Борщівника доторкнутися перший раз, неприємних відчуттів не буде. Однак через 10—15 хв місце ураження почне свер­біти й пекти.

 

Потім на шкірі з’являться пухирі, які сильно боліти­муть.

 

Зокрема, коли хотітиметься до них доторкнутися й почухати ушкоджену ділянку шкіри. Після того, як рани від пухирів загояться, залишаться рубці й виражені пігментні плями. Тому, щоб цьому за­побігти, розкажіть дітям про Борщівник якомога швидше, а ще:

• покажіть фото рослини;

• опишіть і розкажіть про його розміри;

• поясніть, що небезпечні всі частини рослини (стебло, лис­тя, квіти);

• продемонструйте фото з наслідками взаємодії;

• поясніть, що цю рослину ліпше не чіпати й взагалі прохо­дити повз неї;

• зауважте, що в разі контакту негайно повідомити дорос­лому.

 

Намагайтеся не відкладати розмову з дитиною, від цього може залежати її безпека та здоров’я.

Коли дитина повідомить чи ви самі помітите на­слідки взаємодії дитини’з Борщівником, то:

  • одразу ж закрийте шкіру від сонячних променів щільною тканиною, складеною в декілька шарів;
  • не сердьтеся на дитину й не сваріть її;
  • похваліть її, що розповіла вам про контакт із Бор­щівником;
  • ретельно змийте сік рослини й промийте місце ушкодження проточною водою з милом;
  • зв’яжіться з лікарем-педіатром чи сімейним ліка­рем;
  • бережіть шкіру дитини від прямих сонячних про­менів протягом 2—3 діб;
  • спостерігайте за загальним станом і самопочут­тям дитини під наглядом лікаря.

У Борщівника є й «брати», які безпечні для людей. Але я не ре­комендую ризикувати й перевіряти дієздатність кожного екземп­ляра, який хоч якось схожий на наш Борщівник. Тим паче усього різ­новидів налічується понад 70, тому ліпше обмежувати дітям до них доступ і не експериментувати, якщо не впевнені в безпечності кон­кретного виду.

Позбавлятися Борщівника найліпше навесні, коли він тільки починає рости й ще не зацвів. Для цього треба екіпіруватися в не- промокаючий костюм хімзахисту та інші засоби індивідуального за­хисту для очей, обличчя й рук.

Через те, що місцеві органи управління не проводять спеціальні заходи боротьби з Борщівником, його все частіше можна побачити в парках, полях, дачних ділянках і городах. Бачу його в різних місцях щороку, зокрема й на дитячих майданчиках. Будьте обачні!

 

Матеріали використані із спеціалізованого журналу "Медична сестра дошкільного закладу" № 8 2022р.

Категорія: