Майстерклас для педагогів на тему: «Лялька-мотанка - щаслива доля намотана»

 

«Лялька-мотанка - щаслива доля намотана»

 

Лялька-мотанка відома з незапам’ятних часів і своїми витоками сягає чи не в добу Трипільської цивілізації… Лялька-мотанка – українська народна лялька, символ жіночої мудрості, родинний оберіг. Здавен у кожній родині лялька-мотанка виконувала роль оберегу, була символом мудрості, берегинею роду, символом матері-пародительниці та зв’язку між поколіннями, одна із найдревніших іграшок і сакральних (священних) істот нашого народу. Скільки існує людство, стільки років цій іграшці, яка повинна була дитину заспокоїти, нагодувати і зберегти. Людина вигадувала ляльку-мотанку, подібну собі, як забавку для дитини, як оберіг дому. Виготовляючи цей сакральний предмет, жінки вкладали у неї свою енергію, певні думки і побажання.

Українська народна лялька є втіленням добра і лагідності. Це оберіг душі й долі, символ предків. Використання її в дошкільному закладі урізноманітнює ігрову діяльність дітей, розширює сферу пізнання світу і свого народу, розвиває традиційні для національної, господарської, побутової культури навички. Знайомство дітей з народною лялькою, навчання їх техніки виготовляння дає нам, педагогам, унікальну можливість закласти в душах маленьких громадян основи моралі, добра, любові, вихованості. Через ляльку дошкільнята пізнають історію життя свого народу, прилучаються до його культури, формуються естетичні почуття і смаки. Дитина сприймає народну іграшку  і як витвір мистецтва, що сприяє її духовному збагаченню. Народна іграшка дає дитині те, чого не може дати сучасна іграшка.

14 лютого 2023 року в Центрі розвитку дитини «Гармонія» відбувся майстерклас «Лялька-мотанка – щаслива доля намотана», який підготувала і провела вихователь Наталія Білоконь.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На майстерклас були запрошені всі бажаючи педагогічні працівники.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мета заходу – виховувати повагу до національних звичаїв, традицій, культури і побуту українського народу, сприяти формуванню національно-патріотичних почуттів у дітей і дорослих. Наталія Дмитрівна розповіла колегам про ляльку-мотанку – українську народну іграшку, яка ще здавен у кожній родині виконувала  роль оберегу, була символом мудрості, берегинею роду, однією із найдревніших іграшок, якій тисячі й тисячі років, показала різні види ляльок-мотанок, які виготовила власноруч. Всі учасники майстеркласу отримали пізнавальну  інформацію про ляльку-мотанку, позитивні емоції, а ще – велику релаксацію від спілкування і творчої цікавої роботи.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=MmkN3T3WkDc&t=3s

 

 

 

 

 

Категорія: