Організовуємо карантин удома

     Сприйнятливість організму дитини до вірусних інфекцій дуже висока. Вони поширюються повітряно-крапельним шляхом. Хворий чхає або кашляє, і в повітря разом з частинками слини або носового слизу потрапляють віруси. Якщо вдома хтось із членів родини захворів, потрібно вжити всіх заходів, щоб зменшити кон­центрацію вірусу в повітрі і обмежити потрапляння інфекції на предмети побуту. Для того щоб правильно організувати карантин удома, скористайтеся такими пра­вилами.

Ізолюйте хворого

Це допоможе уникнути розповсюдження хвороботворної інфекції в помешканні. Виділіть, за можливості, хворому окрему кімнату. Без особливої потреби іншим членам сім'ї, а над­то дітям, ліпше не заходити туди.

Провітрюйте приміщення

Не забувайте провітрювати помешкання, а особливо кімнату хворого. Так можна значно зменшити концентрацію вірусу в повітрі. Найліпше провітрювати приміщення 3-4 рази на день протягом 20-30 хв.

Проводьте вологе прибирання

Це зменшить концентрацію вірусу, як у кімнаті хворого, так і в усьому помешканні, адже в пилу вірус швидко накопичується.

Використовуйте окремий посуд

Виділіть хворому окремий набір посуду. Стежте, щоб ніхто не користувався ним. Періо­дично обдавайте цей посуд окропом.

Виділіть окремий рушник

У хворого має бути окремий рушник, яким буде користуватися тільки він. Рушник має бути в кімнаті хворого, а не у ванній, якою користуються інші члени родини.

Використовуйте одноразові хустинки

Використання одноразових паперових хустинок убезпечить інших членів сім'ї від зара­ження, адже їх можна викинути, а не прати і тим самим поширювати віруси.

Вдягайте марлеву пов'язку під час догляду за хворим

Це дасть змогу уникнути потрапляння вірусів до організму того, хто доглядає за хворим. Марлеву пов'язку слід міняти щодня.

Пам'ятайте

Хворий особливо заразний під час інкубаційного періоду хвороби, коли ще немає симп­томів захворювання, і в перші 5-7 днів хвороби. Ризик зараження остаточно зникає тоді, коли у хворого нормалізується температура тіла.

 

Матеріали використані з «Спеціалізованого журналу медична сестра дошкільного закладу» № 1 за 2014 рік 

 

 

Категорія: