Особливості догляду за волоссям дитини

    

    За волоссям дитини слід ретельно доглядати, інакше воно почне випадати, розшаровуватися, що негативно вплине на його по­дальший ріст. Для грамотного та ефективного догляду за волоссям дитини важливо знати низку правил і закономірностей розвитку дитячого організму, а також ураховувати такий чинник, як спадко­вість.

    Дитяче волосся зазвичай тонке, рідке та м'яке. Лише в підлітко­вому віці стрижень волосини стає достатньо жорстким і товстим. Велике значення має спадковість. Якщо у батьків погане волос­ся, то ймовірно, що у дитини після закінчення періоду статевого до­зрівання воно стане таким самим.

Миття, ополіскування та сушіння волосся

    У дітей шкіра голови більш чутлива, ніж у дорослих, тому мити її потрібно не рідше, ніж раз на два дні. При виборі шампуню слід нада­вати перевагу м'яким засобам для миття волосся з нейтральним рН, що не подразнюють шкіру. У шампунях для дорослих концентрація таких речовин, як лаурет натрію сульфат і лаурил, дуже висока і може викли­кати сильні алергічні реакції у дитини. Останнім часом ці речовини за­стосовують у дитячих шампунях меншою концентрацією.

    Не можна мити голову милом. З'єднуючись із солями води та секретом сальних залоз, мило утворює нерозчинні часточки, що залишаються на шкірі. До того ж використання мила посилює виді­лення секрету сальних залоз, спричинює порушення дихання та кро­вообігу у волосистій частині голови.

    Не потрібно мити волосся дуже гарячою водою: вона його пересушує та робить ламким.

    Після миття волосся дитини корисно ополіскувати підкисле­ними рідинами. Наприклад, у 0,5 л теплої кип'яченої води розвести дві столові ложки яблучного оцту або лимонного соку, або слаб­кого розчину лимонної кислоти. Кисле середовище, яке утворю­ється на шкірі голови після такого ополіскування, заважає розви­ватися мікробам та створює сприятливі умови для швидкого росту волосся.

 

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Ополіскування відварами ромашки, липи, кореня аїру, шавлії, евкаліпту, кропиви роблять волосся пух­настим і блискучим. Окрім того, ромашка надає волоссю яскраво­го золотистого відтінку.

    Варто зауважити, що за використання фена дитяче волосся пересихає. Теплий рушник допомагає висушити волосся швидше і не нашкодить йому.

 

Вплив зачіски на здоров'я дитячого волосся

    При виборі зачіски для дитини необхідно враховувати гігіє­нічні вимоги. Для дітей, які відвідують дошкільний навчальний за­клад, ліпше підійде коротка стрижка.

    Коси та хвостики, якщо вони туго заплетені, можуть завдати серйозної шкоди волоссю. Особливо вразливою є крайова лінія рос­ту волосся, облисіння в цьому місці називають коронарним, воно може залишитися на все життя.

    Щоб правильно зробити зачіску, спочатку слід зібрати декілька пучків волосся защіпками, і лише після цього зав'язати хвостик чи заплести косичку. Коли зачіска зафіксована в декількох місцях, натяг волосся від коренів слабішає.

 

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Слід убезпечити дитину від потрапляння у рот, вухо та ніс дрібних предметів, таких як защіпки для волос­ся, шпильки. Це одна з найчастіших причин звернення по першу долікарську допомогу.

    Зачісуючи дитину, варто використовувати защіпки для волосся невеликого розміру, виготовлені із пластмаси. Поверхня защіпки, що торкається волосся, має бути гладкою, інакше волосся сіктиметься. Защіпки не повинні міцно затискати волосся.

Вибір гребінця

    Важливо правильно обрати гребінець. Масаж голови під час причісування волосся стимулює його ріст, посилює кровообіг, поліп­шує зовнішній вигляд.

    Гребінець слід обирати залежно від густоти волосся дитини. Що воно рідше, то густішим має бути гребінець.

    Для догляду за коротким волоссям достатньо масажної щітки та гребінця з частими й тупими зубцями. Дерев'яний гребінець ліп­ший за пластмасовий. Деякі породи дерева - ялівець, сибірський кедр - мають антисептичні та лікувальні властивості.

    Для розчісування довгого волосся протягом дня рекомендуєть­ся використовувати волосяну щітку з натуральним ворсом. Вона не шкодить і не рве волосся, а охайно його пригладжує.

Захворювання волосся дитини та їх профілактика

Патологічні зміни волосся залежать від багатьох чинників. Лупа в дошкільників спостерігається досить рідко. Себорейний дерма­тит, симптомом якого може бути поява лупи, - хронічне запальне захворювання, що пошкоджує ті ділянки шкіри, де є сальні залози. Залежно від кількості секрету сальних залоз виділяють два види се­бореї - жирну і суху. Повністю вилікувати це захворювання практич­но неможливо, проте можна мінімізувати його прояви, дібравши від­повідний засіб проти лупи.

    Якщо у дитини лупа, слід звернути увагу на харчування дити­ни. Лупа може бути наслідком:

  • дефіциту вітамінів, особливо групи В;
  • порушень у роботі шлунково-кишкового тракту;
  • алергічних захворювань;
  • грибкового зараження шкіри.

 

Причиною тріхоптілозу - розшарування кінчиків волосся - частіше за все є:

 

  • миття надмірно гарячою водою;
  • невдалий вибір шампуню;
  • регулярне використання фена;
  • недоліки харчування; дисбактеріоз;
  • порушення роботи внутрішніх органів тощо.

    Патологічне випадіння волосся, як правило, не є самостійним захворюванням, потребує консультації спеціалістів. У межах норми в дитини, як і в дорослого, щодня випадає до п'ятдесяти волосин, У дітей волосся випадає частіше лише на окремій ділянці голови - так зване осередкове облисіння.

    Якщо волосся постійно збивається в ковтуни та їх склад­но розчесати, то можливо, що дитина страждає на захворювання, пов'язане з вродженою патологією волосся. У такому разі слід звер­нутися до лікаря-трихолога чи дерматолога, який після експертизи волосся може дібрати спеціальне лікування.

 

ПАМ'ЯТКА

для батьків дошкільників щодо догляду за волоссям дитини

  • Не потрібно розчісувати мокре волосся.
  • Необхідно ретельно висушувати волосся перед сном. Дитині не можна лягати спати з мокрим волоссям, оскільки це може призвести до отиту чи запалення трійчастого нерва.
  • Не рекомендується плести тугі косички чи туго стягувати волосся в хвіст. Такі зачіс­ки можуть спровокувати появу залисин чи витончення волосся.
  • При потраплянні на волосся фарби, клею, пластиліну, жувальної гумки слід видали­ти їх за допомогою гребінця та рослинної олії.
  • Улітку слід надягати на голову дитини панамку чи кепку.

 

Матеріали використані з «Спеціалізованого журналу медична сестра дошкільного закладу» № 3 за 2013 рік

Категорія: