Правила відповідального самолікування

 

1. Удавайтеся до самолікування лише в таких випадках: до моменту звернення до лікаря або коли не маєте можливості звернутися до нього.

2. Пам'ятайте, що не можна займатися самолікуванням за будь-яких розладів здоров'я в не­мовлят.

3. Обов'язково викличте бригаду екстреної [швидкої] медичної допомоги та не займайтеся са­молікуванням дітей дошкільного віку за таких станів:

  • втрата або затьмарення свідомості;
  • загальний тяжкий стан;
  • будь-які значні кровотечі;
  • важкі травми, особливо черепно-мозкові, ділянки живота, грудної клітки та хребта;
  • сильний та тривалий головний біль;
  • гострий біль у черевній порожнині;
  • ускладнення хронічних захворювань.

4. Не поспішайте давати дитині ліки, зокрема антибіотики, за появи перших симптомів за­хворювання. Якщо це гостра респіраторна вірусна інфекція, то антибіотики не подіють на її збудника. Ліпше зменште фізичне навантаження на дитину, вчасно вкладайте спати, давай­те тепле пиття, робіть масаж та провітрюйте кімнату.

5. Намагайтеся встановити причини нездужання. Тоді стане зрозуміло, які ліки можуть допо­могти, і чи варто їх приймати. Не використовуйте «улюблені» ліки про всяк випадок за будь-яких захворювань.

6. Користуйтеся найвірогіднішими джерелами інформації про лікарські препарати. Напри­клад, офіційні інструкції для медичного застосування, друковані довідники, консультації лі­карів або фармацевтів, інтернет-сторінки закладів охорони здоров'я.

7. Не давайте дитині одразу кілька лікарських препаратів, Адже під час застосування трьох і більше лікарських препаратів починається їх неконтрольована взаємодія. Особливо важли­во пам'ятати про це під час застосування багатокомпонентних ліків.

8. Лікуйте кожне захворювання рекомендованими дозами лікарських препаратів. Переви­щення максимальної дози може загрожувати життю дитини. Принцип «від великої дози буде більше користі» — помилковий.

9. Обов'язково уважно ознайомтеся з інструкцією для медичного застосування лікарського препарату, перш ніж застосовувати його. Особливу увагу зверніть на:

  • показання та протипоказання до застосування лікарського препарату;
  •  побічні реакції;
  • взаємодію з іншими лікарськими препаратами;
  •  особливості його застосування.

10. Зіставте наявні у дитини симптоми з показаннями до застосування лікарського препарату, зазначеними в інструкції для медичного застосування.

11. Не замінюйте призначені лікарем препарати рецептами народної медицини, гомеопатичними засобами та біологічно активними добавками. Адже не всі «натуральні ліки» є корисними.

12. Обов'язково контролюйте стан дитини щодо його поліпшення або погіршення.

Пам'ятайте, що самолікування має бути нетривалим. Якщо протягом трьох днів стан ди­тини не поліпшується, слід негайно звернутися до лікаря.

 

Матеріали використані з «Спеціалізованого журналу медична сестра дошкільного закладу» № 3 за 2015 рік  

Категорія: