«Профілактика плоскостопості у дошкільників

 

Систематичні фізичні вправи сприяють розвитку рухового апарату дітей, підвищують збудливість м'язів, темп, силу і координацію рухів, м'язовий тонус, загальну витривалість, сприяють формуванню правильної постави.

Попередити плоскостопість легше, ніж його лікувати, тому з раннього віку необхідно зміцнювати м'язи і зв'язки ніг.

Плоска стопа не тільки погіршує поставу людини. Через втрати нею функції амортизатора навантаження на скелет, вона сприяє схильності до серйозних кістковим захворювань – артритів, остеохондрозу.

Буває, що, починаючи вчитися в школі, учень раптово скаржиться на дискомфорт в стопах. І це природньо, адже у нього зростає навантаження на хребет через те, що тепер доводиться носити досить важку шкільну сумку. У більшості випадків ці дискомфортні скарги (і породжують їх хворобливі відчуття) пов’язані з дитячою плоскостопістю.

У першу чергу необхідно визначити, чи є плоскостопість у малюка, або ж її немає. Нехай дитина роззується і намочить ступні ніг. Потім попросіть її встати на підлогу (в цьому випадку добре, якщо підлога дощата). Уважно подивіться на відбитки ніжок малюка. Чітко повинні віддрукуватися пальці, плюсна, до якої прикріплюються пальці, вузенькою смужкою повинен бути видрукуваний зовнішній край ступні і п’ята. Внутрішній край середини ступні не повинен бути видрукуваний – на його місці має опинитися виїмка у формі півкола. Якщо ж на підлозі видно слід всієї ступні повністю, і зовнішній і внутрішній краї середини ступні пропечатані повністю, це означає, що у малюка плоскостопість - або, просто кажучи, плоска стопа.

Незначний, здавалося б, дефект може, розвиваючись надалі, мати неприємні наслідки. Стопа, не здатна зберігати опорно-руховий апарат людини в потрібному положенні, переміщує центр ваги на менш пристосовані для цього зони хребта і м’язи. В результаті чого може деформуватися постава, з’являються больові відчуття в спині, ногах і попереку.

Що ж робити, якщо у малюка плоскостопість? Перш за все – не дозволяти йому по будинку бігати в шкарпетках або в’язаних «бабусиних» тапочках, де відсутня нормальна жорстка підошва. Взуття для дому повинне бути підібране з особливою ретельністю. Не рекомендуються шльопанці – вони не надають потрібного формуючого впливу на ніжку малюка. Необхідні тапочки з м’яким верхом, пружною підошвою і невеликим каблучком – сантиметр-два у висоту, але не більше, а ще краще – якісні та зручні босоніжки. При виборі повсякденного взуття зверніть увагу на супінатор – середню частину підошви. Він повинен бути яскраво виражений, досить міцний, але не грубий, щоб виправити дефект ступні дитини і в той же час не деформувати ніжку.

Крім взуття можна порадити різні вправи, які надають випрямляючий вплив на стопи. Ймовірно, у багатьох будинках є пороги між дверима в кімнатах. Нехай малюк, дотримуючись руками за косяк дверей, встане серединою ступень на поріг і перекочується через нього з п’яти на носок і назад. Вправу виконати спочатку два-три рази, щоб не пошкодити стопи. У міру звикання дитини до вправи, кількість виконуючих подібних перекатів слід збільшити до десяти – п’ятнадцяти разів.

У багатьох сучасних квартирах нового планування пороги відсутні. В такому випадку в магазині можна придбати гумовий килимок для ніг з характерним виступом в середині, Килимок весь складається з гумових шишечок, і його тиск зробить благотворний вплив на стопи малюка при виконуванні вищеназваних вправ.

Хороший ефект дає щоденна вправа, яка називається «камені в сковорідці» для її виконання дійсно знадобляться кілограм – півтора великих гладких каменів і широка пласка сковорідка з низькими бортиками. Краще, якщо камінчики для цієї вправи ви привезете з півдня – морська галька діаметром від 1 до 5 см буде постійно нагадувати дитині про тепле пляжі. Але підійдуть і добре обточені камінчики з берегів наших річок. В крайньому випадку можна скористатися звичайним сухим горохом. І сковороду краще взяти звичайну – старовинну, чавунну, а не новомодну аристократку «тефаль».
Висипаємо камінчики на сковорідку, а далі – справа техніки. Сковорідку влаштовуємо біля умивальника. Попросіть дитину, вранці займаючись чищенням зубів, стояти не на підлозі біля ванни, а на камінцях в сковороді. Тільки треба не просто стояти, а переступати з ноги на ногу, робити підошвами перекати від п’ят до пальців. Підошви стоп, розминаючись, отримують автоматичний тиск на різні ділянки. І часу це зайвого не займає, і ефект виходить потрібний. Закінчили займатися – сковороду засунули під ванну, і вона нікому не заважає. Час від часу камінці треба промивати в теплій солоній воді, а сковорідку обполіскувати.

З тими ж камінцями можна виконати наступну вправу. Покладіть перед малюком декілька кілець діаметром від сорока сантиметрів і кілька великих каменів. Нехай малюк босоніж сяде на підлогу або розкладений диван. Дайте йому завдання: треба пальцями босих ніг піднімати з підлоги камінчики і розкладати їх по кільцях. Вправа дає приголомшливий ефект для розробки ступень.

Ще одне тренування можна робити буквально на ходу. Крокуючи по кімнаті, слід виконувати чотири кроки звичайних, чотири – на носках, чотири – на п’ятах і чотири – на зовнішніх сторонах ступень. Вправа дозволяє розробляти гнучкість ступень, не витрачаючи на це спеціального часу.

Для боротьби з плоскостопістю можна використовувати не тільки наведені фізичні вправи, а й інтенсивний масаж стопи, що сприяє підвищенню в ній кровотоку. Завдяки цьому м’язи збільшують свій об’єм і стають досить сильними, щоб «стягнути» ланки скелета стопи до центру. При цьому утворюється потрібний дугоподібний звід, розпрямляється при напорі і амортизується при навантаженні. А це дуже важливо саме в шкільний період, так як наступні 10 років навантаження на дитину будуть неухильно зростати і зростати.

 

 КОМПЛЕКС «КАЧЕНЯТА»:

1. «Каченята крокують до річки»
І. п. сидячи зігнувши ноги, руки в упорі ззаду.
Ходьба на місці, не відриваючи носків від підлоги.

2. В. п. те ж
1-2 - згинаючи пальці ніг, обхопити ними палицю
3-6 - тримати
7-8 - в. п.

3. «Каченята зустріли на стежці гусеницю»
В. п. те ж.
Плазують руху стоп вперед і назад з допомогою пальців.

 

4. «Качка крякає»
В. п. те ж
1-2 - відриваючи п'яти від підлоги, розвести їх в сторони
(«дзьоб відкрився»), вимовити «кря-кря»
3-4 - в. п.

 

5. «Каченята вчаться плавати»
І. п. сидячи, руки в упорі ззаду, натягнути шкарпетки
1 - зігнуту праву стопу - вперед
2 - розгинаючи праву стопу, зігнуту ліву стопу - вперед.

КОМПЛЕКС З ГІМНАСТИЧНОЮ ПАЛИЦЕЮ:

1. І. п. сидячи, зігнувши ноги нарізно, стопи паралельно, руки в упорі ззаду, палиця на підлозі під серединою стоп.
Катати палицю вперед-назад двома ногами разом і по черзі.
2. В. п. те ж
1-2 - згинаючи пальці ніг, обхопити ними палицю
3-6 - тримати
7-8 - в. п.
3. В. п. те ж
1-2 - підняти п'яти, спираючись пальцями ніг об підлогу
3-4 - в. п.
4. І. п. сидячи по-турецьки, палиця вертикально на підлозі між стопами, хватом двома руками тримати її за верхній кінець.
Рухами стоп вперед-назад обертати палицю навколо вертикальної осі.
5. В. п. те ж.
Намагаючись обхопити палицю стопами, по черзі переміщати їх по палиці вгору і вниз.
6. І. п. - стоячи ноги разом на палиці, що лежить на підлозі, руки на пояс.
Ходьба по палиці приставним кроком вправо і вліво, палиця під серединою стоп; те ж, але п'ятки на палиці, а шкарпетки на підлозі; те ж, але шкарпетки на палиці, а п'яти на підлозі.
Примітка. Краще всього використовувати дерев'яні гімнастичні палиці довжиною 80 см, діаметром 2 див.

 КОМПЛЕКС З ПРЕДМЕТАМИ:

I. Розминка.
1. Ходіння на високих шкарпетках.
2. Ходіння на п'ятах.

 

II. Основний комплекс вправ.
1. «Вікно» - дитина, стоячи на підлозі, розводить і зводить випрямлені ноги не відриваючи підошви від підлоги.
2. «Каток» - дитина котить вперед-назад м'яч, качалку або пляшку. Вправи виконуються спочатку однією, потім іншою ногою.
3. «Розбійник» - дитина сидить на підлозі з зігнутими ногами. П'яти щільно притиснуті до підлоги і не відриваються від нього протягом усього часу виконання вправи. Рухами пальців ноги дитина намагається підтягти по підлозі рушник (або серветку) на якій лежить тягар (камінь), спочатку одного. Потім іншою ногою.
4. «Складальник» - В. П. - теж. Збирає пальцями однієї ноги різні дрібні предмети, розкладені на підлозі, і складає їх у купку, однією ногою, потім інший. Слід не допускати потрапляння предметів при перенесенні.
5. «Художник» - В. П. - теж. Олівцем, затиснутим пальцями ніг, малює на аркуші паперу різні фігури, притримуючи лист іншою ногою. Вправа виконується спочатку однією, потім іншою ногою.
6. «Гусениця» - В. П. - теж. Згинаючи пальці ноги, дитина підтягує п'ятку вперед, потім пальці розправляються і рух повторюється. Вправа виконується двома ногами одночасно.
7. «Серп» - В. П. - теж. Підошви ніг на підлозі, відстань між ними 20 див. Зігнуті пальці ніг спочатку зближуються, а потім розводяться в різні сторони, при цьому п'яти залишаються на одному місці.
8. «Млин» - В. П. - теж. Ноги випрямлені. Описуються ступнями дуги в різних напрямках.
9. «Барабанщик» - В. П. - теж. Стукаємо носками ніг по підлозі не торкаючись її п'ятами.
10. «Веселі стрибки» - В. П. сидячи, ноги щільно притиснуті один до одного. Підняти ноги, перенести їх через лежачий на підлозі брусок (висота 20 см.), покласти на підлогу, повернутися в І. П.
11. «Носильник» - підняти кубик (мішок, м'ячик) двома ногами, перенести його вправо, покласти на підлогу. Повернути кубик В. П. Потім кубик перенести в ліву сторону, повернутися в І. П.
Рухлива гра «Мисливці і зайці»

 

Iгри для запобiгання плоскостопостi у дiтей дошкiльного вiку

Гра "Слоник"

Дитина стоїть боса на килимку, руки на поясi, спина пряма(уявляє, що вона слоник). Пальцями нiг почергово бере палички (олiвцi, фломастери) i складає в iграшкову вантажiвку (або коробку, ящик). Мама чи тато робить те саме. Хто впорається швидше - той МОЛОДЕЦЬ!

Гра "Буксир"

Поставте бiля дитини iграшкову машинку з прив'язаним шнурком. Станьте поряд з дитиною босими на килимок. Нехай дитина пальцями ноги вiзьме  шнурочок, пiдтягне машинку до вас, а ви пальцями нiг перехопiть шнурок i вiдтягнiть машину знову до дитини.

 Гра "Злови рибку, дiстань перлинку" 

У миску з водою покладiть гудзики i камiнцi. Дитина пальцями нiг "ловить рибок" (гудзики) i дi стає з дна "перлини" (камiнцi). Мама чи тато робить те саме. Хто впорається швидше - той МОЛОДЕЦЬ!

Гра "Знайди скарб"

У миску з водою покладiть камiнцi та якийсь дрiбний предмет або iграшку. Дитина стаєї ногами в миску i, дивлячись прямо перед собою (вниз не дивитися), пальцями нiг шукає, перебираючи камiнцi, цей предмет "скарб".

Гра "Розклади за кольорами"

Розсипте на пiдлогу мозаїку чи дрiбний конструктор, а потiм босими нiжками збирайте дрiбнi предмети в тарiлочки. Попередньо розподiлiть якi кольори збирає дитина, а якi мамо чи тато. Таким чином ви не тiльки змiцните м'зи стопи, а також повторите (чи вивчите кольори).