Рекомендації для батьків щодо обрання спортивної секції для дитини

Обов'язково враховуйте бажання дитини, дозвольте їй самостійно обрати цікавий для себе вид спорту. Також зверніть увагу на здібності та темперамент дитини. Якщо при­мушувати дитину - вона буде перебувати в стані постійного стресу.

Обов'язково пройдіть з дитиною медичний огляд або проконсультуйтеся з лікарем. Навіть якщо дитина має вигляд абсолютно здорової, у неї можуть бути малопомітні проблеми, що за підвищених фізичних навантажень можуть стати серйозним захво­рюванням.

Запам'ятайте, якщо дитина повненька, то її ліпше віддати на дзюдо, а не на гімнастику. Коренастим дітям ліпше займатися боротьбою. У високих дітей гірша гнучкість, тому їм ліпше підійдуть волейбол, баскетбол або біатлон.

Вирішіть, якою буде кінцева мета усіх занять — усебічний розвиток та зміцнення здоров'я дитини або професійна спортивна кар'єра. Якщо вибір буде на користь другого варіанта, важливо розуміти, що іноді тренувальний процес шкодить інтелектуальним здібностям, а досягнути результатів може не кожна дитина.

Не налаштовуйтеся лише на один вид спорту, спробуйте кілька варіантів. Почніть зі спорткомплексів, які розташовані найближче до будинку.

Проаналізуйте відгуки про майбутнього тренера: його стиль спілкування з дітьми, рі­вень професіоналізму, розумність фізичних навантажень. Під час першого відвідування поспілкуйтеся з ним, попросіть дозволу поспостерігати за заняттям.

Під час першого відвідування занять зверніть увагу на такі деталі:

•     чи наявні всі умови для занять — душова, роздягальня тощо;

•     наскільки професійно та безпечно обладнаний спортивний зал;

•     чи групують дітей відповідно до фізичної зрілості та навичок;

•     чи вимагає тренер, аби діти дотримувалися правил і використовували на­
лежні засоби захисту;

•     чи виокремлює тренер час, аби діти могли розігрітися перед тренуванням
і охолонути після заняття.

Зверніть увагу на те, в якому стані перебуває дитина після занять. Якщо щось насторо­жує, зокрема сильна втома, збудженість, біль у суглобах або м'язах, поговоріть з трене­ром, він має пояснити вам, чому так відбувається. Якщо у нього немає пояснень, звер­ніться до лікаря.

Пам'ятайте, в дошкільному навчальному закладі медична сестра може порадити, який вид спорту ліпше для вашої дитини з огляду на стан її здоров'я. А практичний психолог зможе дати поради з огляду на особливості характеру, темпераменту дитини.

 

Матеріали використані з «Спеціалізованого журналу медична сестра дошкільного закладу» № 7 за 2014 рік  

Категорія: