Рекомендації для батьків

 

Основні правила виховання дітей раннього віку

 

Сприймайте дитину такою, яка вона є, радійте її присутності, любіть її, будь­те з нею ласкавими, ніжними, послідовними й терплячими.

 

Приділяйте розвитку дитини якомога більше уваги й часу, більше спілкуй­теся з нею. Водночас привчайте її до самостійності й не пригнічуйте ініці­ативи. Під час самостійних ігор дитина набуває певного досвіду. Тож, коли вона грається сама, допомагайте їй, лише, якщо вона цього попросить.

 

Створіть умови, за яких дитина більше рухатиметься. Позаяк у перші роки життя активні рухи малюка сприяють розвитку мовлення, а надалі — його повноцінному гармонійному становленню.

 

Будьте справедливі до дитини, не карайте її без причини. Якщо дитина все-таки завинила, покарайте, відмовивши в чомусь, але в жодному разі не при­нижуйте, не кричіть і не бийте — такі дії лише налаштують її проти вас.

 

Намагайтеся бути взірцем для дитини. На власному прикладі прищеплюйте їй відчуття поваги до батьків і старших. Підтримуйте в родині щирі й прияз­ні взаємини.

 

Навчіть дитину правил ввічливості. Поясніть суть дружніх взаємин.

 

Залучайте дитину щойно, вона підросте (після 1,5-2 років), до хатньої робо­ти. При цьому не забувайте хвалити її за допомогу.

 

Привчайте малюка до охайності. Насамперед ознайомте його з правилами особистої гігієни. Надалі привчайте самостійно вмиватися, чистити зуби й стежити за станом свого одягу й іграшок.

 

Дозволяйте малюку більше гратися. Позаяк іграшки й ігри для дитини — серйозне заняття, а не просто втіха.

 

Пробудіть у малюка з перших років життя інтерес до знань, книг й читання.

 

Прищеплюйте дитині почуття прекрасного (охайний одяг, гарне облашту­вання побуту, любов до природи й мистецтва, різних видів спорту тощо). З раннього віку співайте їй мелодійні пісні, - читайте дитячі вірші, казки, разом малюйте, ліпіть. Коли дитина почне добре ходити, навчіть її танцю­вати, частіше гуляйте в парку, у лісі, показуйте птахів, тварин, квіти, дерева.