Як уберегти дитину від теплового удару

 

 

Стежте, аби дитина носила головний убір - панаму, косинку чи кепку. Бажано, щоб він був світлого кольору.

Скористайтеся сонцезахисними окулярами. Будьте уважні, коли обира­єте окуляри для дитини, адже чимало з них - декоративні. Такі окуляри не лише не захищають очі від ультрафіолетових променів, а й можуть на­шкодити дитині. Купуйте дитячі сонцезахисні окуляри в оптиці й віддавай­те перевагу перевіреним виробникам.

Враховуйте добову зміну активності сонця. Найліпше, аби дитина прийма­ла сонячні ванни тоді, коли опромінення менш активне - з 8:00 до 10:00 та з 17:00 до 19:00.

Наносьте дитині на шкіру сонцезахисний засіб за 15-25 хв до виходу на сонце. Оновлюйте шар сонцезахисного засобу кожні 1,5-2 год та після ку­пання. Перш ніж використовувати сонцезахисний засіб, уважно ознайомте­ся з інструкцією, зазначеною на етикетці, й дотримуйтеся її.

Встановіть режим, за яким дитина прийматиме сонячні ванни. Спершу вона має загоряти не більше 15 хв. Поступово збільшуйте час перебування на сонці на 5-10 хв. Максимальний час, протягом якого дитина може при­ймати сонячні ванни - 3 год.

Стежте, аби дитина не перебувала на сонці безперервно. Щогодини вона має ховатися у тінь на 10-15 хв або купатися. Після цього дитина може про­довжити сонячні ванни.

Пильнуйте за тим, аби дитина пила достатню кількість води.

Спостерігайте за самопочуттям дитини. Якщо воно різко погіршилося, це може сигналізувати про те, що дитина перегрілася. Про тепловий удар свідчать такі симптоми:

-     блідість шкіри та слизових оболонок;

-     загальна слабкість, загальмованість;

-     холодний піт, спрага;

-     прискорений пульс, розширені зіниці;

-     запаморочення, непритомність;

-     сильний головний біль, нудота, блювання;

-     хитка хода, невпевнені рухи;

-     шум у вухах, мерехтіння мушок перед очима;

-     галюцинації, судоми, порушення свідомості - супроводжують важку
форму теплового удару.

Пам'ятайте: симптоми не обов'язково проявляються одразу після тривалого перебування на сонці - вони можуть з'явитися протягом восьми годин.

Якщо ви помітили у дитини симптоми теплового удару, перенесіть її у про-ходне місце. Змочіть їй голову та груди холодною водою або прикладіть на лоб холодний компрес. Якщо дитина у тямі, дайте їй випити холодного чаю або підсоленої води. Відтак негайно зверніться до лікаря.

 

Матеріали використані зі спеціалізованого журналу "Медична сестра дошкільного закладу" № 8 за 2018 рік

 

 

Категорія: