Як запобігти харчовим отруєнням дітей у свята

     Найбільше харчових отруєнь реєструють на другий-третій день після святку­вання. Тож у пору різдвяних та новорічних свят батьки мають бути особливо уваж­ними до їжі, яку вживатиме дитина.

     Харчове отруєння виникає за вживання неякісної або несвіжої їжі, а також продуктів, строк придатності яких минув. Щоб не зіпсувати свят та уникнути хар­чових отруєнь, слід дотримуватися правил особистої гігієни, технології приготу­вання страв, зберігання продуктів харчування та готових страв.

Дотримуйтеся правил особистої гігієни. Привчіть дитину мити руки з милом пе­ред кожним прийомом їжі. Мийте руки з милом перед приготуванням страв.

Тримайте в чистоті кухонне приладдя. Для миття кухонного посуду, плити, по­верхні столу, раковини використовуйте мийні засоби, призначені саме для цього. Відро для сміття обробляйте дезінфікуючими засобами та тримайте із закритою кришкою.

Для приготування страв використовуйте тільки свіжі продукти. Для вживан­ня у свіжому вигляді фрукти, овочі, зелень протягом 10 хв. замочуйте у воді, під­кисленій оцтом, а потім промивайте під проточною водою. Ліпше використовувати яблучний оцет у співвідношенні 3-4 столові ложки на 1 л води. Не вживайте про­дукти, термін придатності яких минув.

Використовуйте обробні дошки окремо для сирих і готових продуктів. Це дасть змогу уникнути контакту цих продуктів між собою. Після використання дошку для сирих продуктів харчування обов'язково обробляйте мийними засобами, також можна обдати її окропом.

Дотримуйтеся правил зберігання готових продуктів харчування - ковбасних виробів, сирів, хліба, консервованих продуктів тощо, — що зазначені на етикетці.

Правильно зберігайте готові страви. Ізолюйте страви від потрапляння повіт­ря - посуд накривайте кришками чи харчовою плівкою. Зберігайте страви за тем­ператури не вище +5 °С. Холодні готові страви зберігайте не більше 2-х діб, розі­гріту їжу - не більше 2-х год. Дотримуйтеся правил товарного сусідства - готові страви зберігайте в холодильнику окремо від сирих продуктів.

Вчіть дитину дотримуватися гігієни харчування. Під час вживання їжі пам'ятайте про помірність та обмеження, тобто не змушуйте дитину спробува­ти всі страви, що є на столі. Не дозволяйте дитині вживати солодкі газовані напої та багато кондитерських виробів, особливо з кремом.

 

Матеріали використані з «Спеціалізованого журналу медична сестра дошкільного закладу» № 12 за 2013 рік 

Категорія: