Яке морозиво заслуговує на «знак якості»

 

В Україні чинні три стандарти виробництва морозива:

ДСТУ 4733:2007 «Морозиво молочне, вершкове, пломбір. Загальні технічні умови» (далі -  ДСТУ 4733:2007);

ДСТУ 4735:2007 «Морозиво з комбінованим складом сиро­вини. Загальні технічні умови» (далі - ДСТУ 4735:2007);

ДСТУ 4734:2007 «Морозиво плодово-ягідне, ароматичне, щер­бет, лід. Загальні технічні умови» (далі - ДСТУ 4734:2007).

 

Відповідно до цих ДСТУ виокремлюють морозиво: молочне, вершкове, пломбір, плодово-ягідне (овочеве), ароматичне (сорбет), лід (заморожений сік), щербет.

За ДСТУ 4733:2007 виготовляють морозиво, до складу якого заборонено додавати рослинні жири. Його основа - молоко й мо­лочні продукти. До нього також можна додавати свіжі фрукти, яго­ди і продукти їх переробки. Морозиво без рослинних жирів зазвичай містить до 25% вершків і молочних продуктів. Дія ДСТУ 4735:2007 поширюється на морозиво з комбінованим складом. До такого моро­зива додають пальмову або кокосову олії.

Нині молочне морозиво трапляється рідко. У його складі - до 7,5% жиру та близько 16% цукру. У вершковому - 8-11,5% жиру, цукру - не більше 15%. Пломбір - найжирніший з усіх видів моро­зива, адже містить 12-20% жиру. Кількість цукру в пломбірі стано­вить до 14%.

Основа плодово-ягідного або овочевого морозива - нату­ральне пюре з ягід і фруктів або овочів відповідно. Таке морозиво не містить жиру, а вміст цукру в ньому не перевищує 32%. Ароматич­не морозиво (сорбет) виготовляють з цукрового сиропу з додаван­ням ароматизаторів і натуральних барвників. У ньому також немає жиру. Уміст цукру в ньому - до 30%. Для того щоб приготувати лід (заморожений сік), використовують фрукти, ягоди, овочі або про­дукти їх переробки, а також екстракти чаю, кави, какао, трав, нату­ральні та ідентичні натуральним ароматизатори, барвники. Лід - нежирний, містить до 40% цукру.

Щербет виготовляють з плодів, ягід або овочів із додаванням молочного, вершкового морозива або пломбіру. Уміст жиру в щербе- ті становить до 7,5%, цукру - до 40%.

Харчові властивості морозива залежать від якості інгредієн­тів та технології виготовлення. Смак і аромат має бути властивим для певного виду морозива без сторонніх присмаків і запахів. По­гіршують смак та аромат готового про­дукту харчування несвіжі яйця курячі, зброджений мед, пліснявілі горіхи, згір­кле масло вершкове тощо. На ці харчо­ві властивості морозива також впливає вміст ароматичних речовин.

Консистенція та структура морози­ва має бути однорідною, без відчутних грудочок жиру та стабілізатора. Кристали льоду - наслідок порушення режиму виробництва. Хоча згід­но з ДСТУ в морозива з низьким вмістом жиру може бути сніжиста консистенція. Занадто щільне морозиво утворюється, якщо його не­достатньо збили, а «пісок на зубах» - не дотримали режиму заморо­жування та зберігання.

Згідно з ДСТУ в морозиві із фруктами та ягодами можливе не­рівномірне забарвлення і вкраплення кольору.

Вплив на організм. 

Морозиво, виготовлене з незбираного молока або вершків, — поживний продукт харчування. Адже містить тваринні жири та біл­ки, що швидко засвоюються організмом людини. Тому навіть одна порція такого морозива може втамувати голод. Морозиво з комбі­нованим складом менш поживне. Рослинні жири, що містить таке морозиво, не поліпшують його смак і можуть нашкодити організму дитини. Зокрема, пальмова олія погіршує засвоюваність кальцію та зумовлює здуття живота.

Завдяки значній кількості кальцію морозиво з незбираного мо­лока сприяє зміцненню кісток та формуванню скелету в дітей. Не кожну дитину змусиш випити склянку молока, а ось ці ласощі вони з’їдять із задоволенням, поповнивши свій організм кальцієм.

Одна столова ложка вершкового морозива містить стільки ж кальцію, як і 100 мл молока.

Морозиво - це ефективний антидепресант. Коли ми ласує­мо морозивом, наш організм виробляє гормони щастя - серотонін та ендорфін. Серотонін нас заспокоює, а ендорфін робить щасливими й задоволеними. Вживання морозива поліпшує не лише стан нервової системи, а й стимулює активну роботу головного мозку та сприяє роз­витку розумових здібностей. Утім, морозиво може спричинити голо­вний біль. Поспіх під час його вживання призводить до швидкого зни­ження температури тіла, звуження судин та порушення кровообігу в головному мозку, а отже - до головного болю.

На думку лікарів-отоларингологів, вживання морозива зміц­нює місцевий імунітет глотки та ротоглотки, зокрема сприяє про­філактиці ангіни, фаларингіту та ларингіту.

Рекомендації щодо вживання

Дітям морозиво можна давати з трирічного віку. Віддавати перевагу слід вершковому морозиву або пломбіру в стаканчику без смакових добавок, виготовленому за ДСТУ 4733:2007. Адже морози­во з комбінованим складом або ароматичне, лід (заморожений сік), виготовлені за ДСТУ 4735:2007 та ДСТУ 4734:2007 відповідно, міс­тять значну кількість рослинних жирів, стабілізаторів, емульгато­рів, барвників та ароматизаторів, які можуть спричинити алергійну реакцію в організмі дитини. До речі, приготувати морозиво можна вдома. Поділіться з батьками вихованців конспектом майстер-кла- су зі с. 38 й обов’язково наголосіть їм, що всі інгредієнти мають бути свіжими. Інакше смак морозива буде неприємним. Домашнє морози­во можна зберігати в морозильній камері два тижні.

Давати дитині морозиво треба потроху й не одразу з холодиль­ника. Воно має трохи розтанути. Так, організм дитини уникне пере­охолодження.

Лікарі-отоларингологи не радять захоплюватися морозивом у спеку. Кілька порцій поспіль можуть спричинити захворювання глотки та ротоглотки.

 

Умови, коли морозиво дитині протипоказане:

  • ентероколіт
  • захворювання жовчовивідних шляхів
  • хронічні захворювання ротоглотки
  • алергія на молочний білок
  • цукровий діабет
  • надмірна вага

Не варто замінювати морозивом повноцінний прийом їжі. Хоча морозиво - поживний продукт харчування, але втамовує голод не­надовго. А легкозасвоюваний цукор, який воно містить у значній кількості, лише підвищує рівень цукру в крові. Тому дітей із надмір­ною вагою й хворих на цукровий діабет рекомендуємо частувати мо­розивом лише іноді.

Значна кількість легкозасвоюваного цукру в раціоні дитини зу­мовлює тривожність, гіперактивність та погіршення концентра­ції уваги.

 

Також не варто давати морозиво одразу після їжі, адже воно по­гіршує травлення. Ліпше вживати ці ласощі на підвечірок, присма­чивши їх кисло-солодкими ягодами - малиною, ожиною, чорницею, суницею. Вони допомагають організму засвоювати жири й цукор, які містить морозиво.

Солодке, жирне, молочне середовище, що створює морозиво в ро­товій порожнині, сприяє розмноженню патогенних мікроорганізмів. Саме тому після вживання цих ласощів дитина має прополоска­ти ротову порожнину фурациліном, відваром ромашки або питною кип’яченою водою. Також після ласування морозивом варто пограти з дитиною в активні ігри для профілактики в неї надмірної ваги.

Не слід забувати, що морозиво - це калорійний продукт харчу­вання. Тому частувати ним дитину варто не більше двох-трьох ра­зів на тиждень.

Більшість батьків звикли пропонуватити дитині поласувати морозивом під час прогулянки на свіжому повітрі. Однак так дитина разом із ласощами їсть вуличний пил, який вони поглинають миттє­во. Тож ліпше їсти морозиво в кафе або вдома. Не слід давати дитині морозиво в дорозі, під час руху в транспорті. Адже ці ласощі знижують артеріальний тиск, що зумовлює закачування.

Не варто позбавляти дитину насолоди ласувати морозивом. Для того щоб батьки не завдали шкоди її здоров’ю, порадьте їм, як обрати якісний продукт харчування*. Адже на їхній вибір має впли­вати передусім якість, а не привабливі назва та зовнішній вигляд упаковки.         

 

Як обрати якісне фасоване морозиво

  • Купуйте морозиво в кафе або мага­зинах, де моро­зиво зберігають у холодильнику з безперебійним постачанням електроенергії
  • Огляньте обгортку. Вона має бути герметичною, а морозиво всередині - правильної фор­ми. Його деформація свідчить про неправильне зберігання, зокрема про неодноразове роз­морожування та заморожуван­ня. У такому морозиві можуть бути патогенні мікроорганізми
  • Обирайте моро­зиво, на обгортці якого зазначено ДСТУ відповідно до якого воно ви­готовлене. Напис «дитяче» не свід­чить про якість
  • Уважно ознайом­теся зі складом морозива. У якіс­ному - немає рослинних жирів, штучних стабілі­заторів, емульга­торів, барвників, ароматизаторів і консервантів
  • Проконтролюй­те, аби морозиво було свіжим, осо­бливо взимку. Улітку ці ласощі мають більший попит, тому ви менше ризикуєте придбати про­строчений про­дукт харчування
  • Відкрийте обгортку та оцініть зовнішній вигляд морозива. Так, у глазурованого моро­зива шоколадна глазур має бути без білого нальоту, тріщин, кра­пель води;поверхня морозива у вафельно­му стаканчику - без грудочок льоду
  • Не давайте моро­зиво дитині, якщо відчули сторонній присмак, непри­ємний запах або консистенція викликає підозру

 

Як приготувати морозиво власноруч

  • 2 банани
  • 200г малини
  • 100мл. вершків 

 

Підготуйте малина й банани: помийте, дайте висохнути. Банани очисьте від шкірки.

Підготуйте спеціальні форми для морозива.

Якщо не маєте форм, візьміть пластикові стакинчики й ножі.

Ще один варіант на заміну форм - підставка для яєць курячих і пластиові ложки.

Банани поріжте кружечками,покладіть у чашу блендера разом із малиною.

Долийте в чашу вершки і збийте блендером усе до однорідної маси (якщо не маєте блендара, то дрбре помніть банани й малину виделкою, а потім збийте вінчиком)

Готову масу розлийте по формах, зафіксуйте кришками й поставте в морозилку.

Смакуйте наступного дня. Смачного! 

 

Категорія: