Фаст-фуд у раціоні дитини

 

     За сучасного темпу життя іноді доводиться харчуватися нашвидку. Тож так званий фаст-фуд уже давно став невід'ємною частиною нашого повсякдення. Чи справді фаст-фуд є винятково шкідливим? Чи якісь його види час від часу можна використовувати в харчуванні? Відповіді на ці питання дає Людмила Романюк - терапевт, кардіолог, дієтолог, м. Київ.

 

   Заклади харчування, де можна швидко перекусити, дедалі стають невід'ємною частиною буденного життя українців, зазвичай жи­телів міст, адже це швидко і зручно. Часто сім'ї з дітьми дошкільно­го віку навіть у вихідний день, коли мають змогу харчуватися вдома, обідають або вечеряють у фаст-фуді, аби не витрачати час на приго­тування їжі.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Піца з ковбасою або копченим м'ясом, хот-доги, картопля-фрі, пончики, пиріжки, солодкі газовані напої - страви-табу для дітей дошкільного віку.

Іноді фаст-фудом називають готові продукти, призначені для легких перекусів, - так звані «снеки» (легка за­куска). До них належать: глазуровані сирки, йогурти, горішки, со­лодка випічка тощо. В асортименті снекової продукції можуть бути кондитерські вироби з великим вмістом цукру, жиру, солі й різних смакових добавок.

Більшість із нас хоч раз у житті куштували розчинні супи, буль­йонні кубики або локшину швидкого приготування. Часто у складі цих продуктів можна побачити список різних нібито корисних речовин. Натомість ці продукти харчування містять безліч ароматизаторів, окис­лювачів, підсилювачів смаку та інших хімічних компонентів.

З чого складається

    Відомо, що для збалансованого харчування людському орга­нізму потрібні білки, жири, вуглеводи, вітаміни й мінерали. Особли­во - організму дитини, який активно росте й розвивається. Утім у продуктах швидкого харчування білків та корисних жирів дуже мало. Розглянемо докладніше складові продуктів фаст-фуду.

Натуральні жири забезпечують організм дитини енергією, за­хищають від переохолодження та сприяють ліпшому засвоєнню ві­тамінів. Однак цих властивостей позбавлені транс-жири.

Транс-жири, або гідрогенізовані жири, виробляють із рафінова­ної олії, яку нагрівають разом з хімічними каталізаторами. Через високу температуру структура жирних кислот змінюється і стає твердою, що дає змогу збільшити строк зберігання продукції і вод­ночас зменшити її вартість.

Результати численних наукових до­сліджень, проведених вченими з різних країн світу, засвідчили негативний вплив транс-жирів на здоров'я людей. Зокре­ма, вживання продуктів харчування, які містять транс-жири, може спричинити:

  • розвиток цукрового діабету;
  • зниження чутливості клітин під­шлункової залози до інсуліну;
  • ожиріння та інші захворювання, пов'язані з обміном речовин;
  • зменшення еластичності артерій;
  • народження немовлят з вагою, меншою норми;
  • погіршення якості молока матерів, які годують дитину;
  • зниження імунітету;
  • зменшення кількості чоловічих статевих гормонів;
  • погіршення обміну простагландинів, що впливають на кров'я­ний тиск, залози внутрішньої секреції, водно-сольовий обмін тощо;
  • погіршення роботи ферментів.

 

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! У багатьох країнах Європи, зокрема в Данії, Швеції, Австрії, Ісландії, Норвегії та Швейцарії, використання транс-жирів заборонено законодавством.

Окрім цього, транс-жири заважають метаболізму клітин, замі­нюючи ненасичені жирні кислоти, і призводять до розвитку деяких видів злоякісних новоутворень.

Зазвичай задля економії під час приготування страв у закладах швидкого харчування використовують найдешевшу продукцію або використовують певний продукт повторно. Так, за кількаразового приготування фаст-фуду у фритюрниці олія накопичує канцерогенні речовини.

Канцерогенними речовинами визнані й деякі замінники смаку в сосисках та ковбасах.

Страви фаст-фуду мають високий вміст таких харчових добавок, як: сіль, барвники, консерванти, емульгатори, регулятори кислотнос­ті, згущувачі, стабілізатори, підсилювачі смаку, модифікований крох­маль, поліпшувачі для борошна, розпушувачі, харчові ароматизатори.

Замість спецій використовують готові пряно-ароматичні суміші, які містять підсилювачі смаку, зокрема найнебезпечнішим з них є Е 621. Ці речовини роблять фаст-фуд смачним і ароматним, та вживання їжі, яка їх містить, призводить до розвитку гастриту, а за тривалого вжи­вання - до серйозних ускладнень.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! У закладах швидкого харчування страви міс­тять сіль у кількості, яка в рази перевищує норму. А харчові до­бавки та ароматизатори можуть стати причиною появи різнома­нітних алергічних реакції

Більшість страв для швидкого харчування виготовляють з ра­фінованих продуктів, у яких майже немає харчових волокон. А як стверджують лікарі, бідний на клітковину раціон харчування при­зводить до тривалих закрепів, самоотруєння організму і є чинником розвитку онкологічних процесів у товстому кишківнику.

Така їжа часто затримується в кишківнику, викликаючи бро­діння і гниття. Це призводить до здуття живота, діареї. Окрім того, фаст-фуд змушує печінку і підшлункову залозу працювати з надмір­ними зусиллями.

 

Яка калорійність

     Навіть невеличкий бутерброд із закладу швидкого харчування за кількістю калорій дорівнює повноцінному обіду. Тому серед при­хильників фаст-фуду спостерігається велика кількість людей із над­мірною масою тіла. Особливо негативно позначається швидке хар­чування на дитячому організмі, адже всі продукти фаст-фуду мають високу калорійність.

Так, вживання одного гамбургера дорівнює половині добової норми калорій для дошкільника. Якщо додати до нього картоплю-фрі і солодкий газований напій, то за кількістю калорій такий при­йом їжі мав би замінити дитині не лише сніданок, а й обід і вечерю. Але до кінця дня дитина знову захоче їсти, і до вечора ще буде не раз щось перекушувати.

Незбалансоване меню, багате жи­рами і вуглеводами, але з нестачею віта­мінів, мікроелементів, харчових волокон призводить до порушень в ендокринній та імунній системах. До того ж таке харчу­вання позначається не лише на фізичному, а й на розумовому розвитку дитини.

 

Як впливає на нервову систему

  Науковці Брістольського університету довели, що незбалансова­не, неправильне харчування здатне назавжди змінити роботу моз­ку. Так, у перші три роки життя мозок дитини швидко розвивається, і на його активність впливає багато чинників, зокрема й якість харчу­вання.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Учені довели, що раціон харчування у віці до трьох років найбільше впливає на подальший розумовий розвиток дитини. Так, діти, які до трирічного віку куштува­ли чіпси, надалі показували знижені показники IQ. Негатив­ний вплив, який фаст-фуд чинить на мозок, на думку фахів­ців, є непоправним - 20% дітей, які неправильно харчувалися у віці до трьох років, надалі демонстрували зниження рівня IQ на п'ять пунктів.

Продукти фаст-фуду містять ароматизатори. Наприклад, у картоплі-фрі є добавка зі смаком яловичини. Такі ароматизатори стимулюють апе­тит і спонукають до систематичного переїдання.крів викликає залежність, подібну до наркотичної. Це відбувається тому, що жирна й солодка їжа швидко підвищує рівень цукру в крові, що супроводжується короткочасним викидом у кров гормонів наси­чення. Подальше їх зниження призводить до погіршення настрою. У любителів фаст-фуду можуть розвиватися навіть депресивні стани. Захоплення гамбургерами, солодкими газованими напоями та картоплею-фрі доволі швидко призводить до зміни хімічних про­цесів у мозку людини, що найчастіше і відбувається за наркотичної залежності. На користь цієї теорії свідчить і той факт, що прихильни­кам фаст-фуду дуже складно повернутися до вживання нормальної їжі й дотримуватися суворої дієти.

 

Чим шкідливі солодкі газовані напої

    Особливо шкідливими для здоров'я дитини є солодкі газова­ні напої, які часто дають у закладах швидкого харчування в подару­нок чи як складову меню. Ними неможливо втамувати спрагу, а піс­ля вживання - залишається солодкий післясмак і бажання випити його ще.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Солодкі газовані напої - це коктейль із цукру, хімічних підкислювачів і газів, що прискорюють розподіл токси­нів по організму. Одна склянка солодкого газованого напою вмі­щує чотири-п'ять чайних ложок цукру. Висока насиченість цього напою цукром - це ризик захворіти на цукровий діабет.

Часте вживання солодких газованих напоїв призводить до ри­зику серцево-судинних захворювань, а підвищення концентрації в організмі тригліцеридів сприяє розвитку атеросклерозу.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! За підрахунками, в одній пляшечці солодкого газованого напою ємністю 0,33 л міститься до 150 ккал. Зайві ка­лорії, що надходять в організм дитини, перетворюються на жир, а відтак призводять до серйозних метаболічних порушень.

Так, наприклад, кофеїн у солодких газованих напоях, негативно впливає на психоемоційну сферу дитини, збуджує її нервову систе­му. Унаслідок цього діти можуть страждати безсонням, неуважністю, скаржитися на головний біль. Кофеїн викликає залежність і збіль­шує втрату кальцію, який украй необхідний для здоров'я хребта, кіс­ток, зубів дитини.

Натомість фосфорна кислота, що міститься у найпоширені­ших солодких газованих напоях, призводить до утворення каме­нів у нирках. Також у ці напої часто додають лимонну або яблучну кислоту, але ще частіше - ортофосфорну кислоту [Е338], яка зу­мовлює вимивання кальцію з організму, ослаблення міцності зубів та кісток.

Високий вміст цукру й підвищена кислотність напою (кисло­та роз'їдає зубну емаль} є частою причиною виникнення карієсу в дітей.

Своєю чергою, вуглекислий газ, яким насичений солодкий газований напій, збільшує секрецію шлункового соку, що подразнює слизову оболон­ку шлунка і призводить до гастриту й метеоризму.

У солодких газованих напоях ба­гато барвників, які можуть викликати алергічну реакцію у вигляді алергіч­ного дерматиту, кропив'янки, алергіч­ного риніту і навіть нападу бронхі­альної астми. Так, вживання солодких газованих напоїв дітьми може призвес­ти до:

  • порушення метаболічних процесів;
  • розвитку атеросклерозу;
  • виникнення карієсу;
  • слабкості кісток;
  • подразнення шлунка й кишківника;
  • виникнення сечосольових діатезів і сечокам'яної хвороби;
  • послаблення ниркової функції.

     Відомий сирійський учений-енциклопедист Абу-ль-Фарадж стверджував, що їжа, яку організм не перетравлює, з'їдає того, хто її з'їв. Продукти швидкого приготування, без сумніву, не можуть заміни­ти повноцінного харчування, вони є лише засобом тимчасового таму­вання голоду.

Тож батьки мають відповідально ставитися до культури харчування власних дітей, дбаючи про їхнє здоров'я, подавати їм на­лежний приклад для наслідування. Якщо батьки їс­тимуть здорову та корисну їжу, то й діти вважатимуть це нормою. Тоді правильна харчова поведінка стане хорошою звичкою і вдома, і в гос­тях, і в закладах харчування.

 

Матеріали використані з спеціалізованого журналу "Медична сестра дошкільного закладу» № 2 за 2016 рік   

 

 

Категорія: