Обережно, у морі медузи!

 

  • Наближається літо, а з ним - сімейний відпочинок на морі. Морська вода ві­дома своїми цілющими властивостями, утім деякі її мешканці, зокрема медузи, мо­жуть нашкодити здоров'ю людини. Плаваючи в морі з дітьми, будьте обачними - дотик медузи у найлегшому випадку може призвести до опіку. Тому варто знати, як діяти у такій ситуації.

 

  • Якнайшвидше винесіть дитину, яку вжалила медуза, на берег і надайте домедичну допомогу або зверніться до лікаря. Отрута медузи може призвести до токсичного шоку або навіть паралічу.

 

  • Забороніть дитині торкатися руками до місця опіку і тим паче чесати його.

 

  • Обітріть місце опіку й видаліть щупальці, що прилипли до шкіри. Для цього вико­ристайте такі підручні предмети, як сухий рушник, рукавички, пінцет (за його від­сутності - тупу сторону ножа тощо). Не торкайтеся ураженої ділянки голими ру­ками. Адже залишки медузи можуть і далі виділяти отруйну речовину.

 

  • Промийте місце опіку морською водою, содовим або соляним розчином, нашатир­ним спиртом, спиртовмісним продуктом, оцтом або уриною (вона містить багато аміаку). Якщо опіки незначні, використайте свіжовичавлений сік лимона чи помі­дора або покладіть їх м'якоть на місце опіку. У жодному разі не промивайте шкіру прісною водою.

 

  • Обробляйте місце опіку кожні дві години, поки біль не вщухне. За можливості, прикладіть лід.

 

  • Усуньте побічні симптоми. Гель або крем з гідрокортизоном зменшить набряк, антигістамінний засіб - зніме свербіж шкіри, знеболювальний протизапаль­ний засіб - полегшить больовий синдром. Не використовуйте розчини йоду або брильянтового зеленого - вони діятимуть агресивно. Пантестин теж не дасть ба­жаного ефекту, оскільки опік медузи хімічного походження.

 

  • Вкрийте місце опіку від потрапляння сонячних променів (після надання домедичної допомоги). Аби уникнути зневоднення і якнайшвидше очистити організм ди­тини від токсинів, перенесіть її в затінок і давайте багато пити.

 

  • Подбайте, аби пухирі, які можуть утворитися після сильного опіку, не лопали, адже у такому разі можливе інфікування, що надовго відстрочить одужання.

 

  • Стежте за серцевим ритмом і частотою дихання дитини, спостерігайте за алергійними реакціями. Якщо на наступний день все ще наявні хворобливі відчуття, ну­дота, блювання, судоми, алергійна реакція або порушення серцевого ритму, негай­но покажіть дитину дерматологу або зверніться до опікового центру.

 

 

Матеріали використані з спеціалізованого журналу "Медична сестра дошкільного закладу" № 5 за 2017 рік

Категорія: