Обираємо літній одяг і взуття для дошкільників

 

     Для кожної людини одяг має дуже важливе значення. Він захи­щає шкіру від пошкоджень, пилу й бруду, шкідливих мікроорга­нізмів, сонячних променів, вітру, опадів, спеки й холоду. Власне, одяг не зігріває, але між ним (його шарами) і тілом є повітря, яке погано проводить тепло та завдяки цьому зберігає температуру тіла, ство­рюючи навколо нього штучний мікроклімат з відносно стійкою тем­пературою й вологістю.

Захисні властивості одягу особливо важливі для дітей, оскільки система терморегуляції в них менш розвинена, ніж у дорослих. Вели­ка площа поверхні шкіри на кілограм ваги, а також щільна мережа судин шкіри сприяють активнішій тепловіддачі та змінюють режим температурного комфорту. Велика площа поверхні тіла створює умови для швидшого охолодження і зігрівання. Окрім того, у дітей значно тонший теплоізолювальний шар підшкірної основи.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Для дітей дошкільного віку режим темпера­турного комфорту становить +22...+24,5 °С.

Тож улітку для зменшення ризику дитини отримати тепловий удар або застудитися батькам слід правильно обирати одяг та взут­тя: звертати увагу не лише на їх зовнішній вигляд, а й на крій, мате­ріал, відповідність погодним умовам.

Одяг

Відповідно до Державних санітарних норм та правил «Матеріа­ли та вироби текстильні, шкіряні і хутрові. Основні гігієнічні вимо­ги», затверджених наказом Міністерства охорони здоров'я України від 29.12.2012 № 1138, залежно від виду та умов використання, одяг поділяють на три групи:

  • одяг першого шару - вироби, що мають безпосередній кон­такт зі шкірою людини (натільна білизна, панчішно-шкар­петкові вироби, головні убори тощо);
  • одяг другого шару - вироби, що мають об­межений безпосередній контакт зі шкірою людини (костюми, сукні, спідниці, блузи, со­рочки, светри, джемпери, комбінезони, шор­ти, штани тощо];

  • одяг третього шару - вироби, що не маютьбезпосереднього контакту зі шкірою люди­ни (пальто, напівпальто, плащі, куртки тощо).

 

​Улітку, залежно від погодних умов, діти носять два-три шари одягу. Перший шар - натільна білиз­на - зазвичай майка та труси. Другим шаром для дівчаток є коротка й розкльошена сукня або сара­фан у поєднанні з бавовняними кофтинками. Сара­фан може бути пошитий зі щільної тканини.

Другий шар для хлопчиків - це сорочки із шортами на бретельках, комбінезони з короткими або довгими штанами. Комбінезони можуть бути відкритими - на бретельках, і закритими - схожи­ми на жилет. Шиють їх як з бавовняних, так і зі щіль­ніших тканин.

Дитячий літній одяг має бути без поясу, тугої резинки та глухих комірів. Відкритий воріт, широка пройма, короткий рукав або його відсутність, віль­ний крій забезпечують хорошу вентиляцію тіла,

У спекотну погоду одяг повинен сприяти випа­ровуванню поту, аби запобігти перегріванню орга­нізму, забезпечувати надходження свіжого повітря й проникнення ультрафіолетових променів. Ці властивості мають такі тканини як батист, ситець, льон, натуральний і штучний шовк. Найліпше «дихають» лляні тканини, а синтетичний шовк пропускає найбільше ультрафіолетових променів.

Літній одяг ліпше обирати світлих відтінків, які добре відбива­ють сонячні промені. У такий спосіб він запобігатиме перегріванню тіла дитини. У місцевості з помірним кліматом улітку доцільно вдя­гати дітей у зелений, бузковий, блакитний одяг. Тканини саме цих кольорів ліпше пропускають ультрафіолетові промені.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Після зими дітям вкрай потрібне сонце. Звіс­но, що не надміру. Саме під дією ультрафіолетових променів у базальному шарі шкіри синтезується вітамін В. За його дефіциту в дітей раннього віку розвивається рахіт*. Окрім того, ультрафіо­летові промені мають бактерицидну дію та сприяють зміцненню організму в цілому.

Улітку голову дитини від прямих сонячних променів захищає головний убір. Найліпшими для дітей є панами, кашкети з козир­ком, капелюхи. їх виготовляють із соломи або легкої світлої тка­нини - парусини чи піке.

Взуття

Взуття є складовою комплекту одягу дитини. Улітку воно за­хищає її організм від перегрівання, а стопу - від механічних ушко­джень.

Основні вимоги до літнього взуття дитини, такі:

  • наявність деталей, які фіксують стопу (ремінчики, шнурки, липучки тощо);
  • високий задник;
  • твердий закритий внутрішній край;
  • каблук заввишки 0,5-1 см;
  •  гнучка, легка, товста, пружна підошва з м'яким супінатором;
  • широкий носок, який не стискає пальці.

Улітку дитину ліпше взувати в сандалі з натуральної шкіри. Проте за умови, що вони міцно та зручно фіксуються ремінцем на нозі та забезпечують стійкість стопи під час ходьби. У такому взутті дітям буде зручно бігати та стрибати. Закриті туфлі на гумовій підошві, а тим паче кросівки зі штучної шкіри, парять ноги. Це дуже шкід­ливо для здоров'я дитини й навіть може спри­чинити ревматизм. Не слід також взувати дошкільника в сланці, адже вони легко спадають з ніг. Якщо дитина надто рухлива, то таке взуття може спричинити вивих.

Улітку погода мінлива: буває то спекотно, то холодно. Аби за­побігти перегріванню чи переохолодженню дітей у цю пору року, медична сестра має надати батькам дошкільників рекомендації щодо вибору літнього одягу і взуття, а також ознайомити їх із гі­гієнічними вимогами до нього. Адже неякісні та неправильно дібрані одяг і взуття можуть порушити рівновагу аутофлори шкіри дитини, зумовити алергійні реакції, плоскосто­пість та сколіоз.   

 

Рекомендації для батьків

Обираємо літній одяг і взуття для дітей

  • Одягайте та взувайте дитину зручно! Якщо вона буде бігати, гратися в піску, лазити по драбинах на ігровому майданчику, з'їжджати з гірок, найліпшим одягом для неї буде футболка та шорти, взуттям - скажімо, легкі кросівки з пружною підошвою та м'яким супінатором або ж сандалі із закритим носком.
  • Урахуйте, що і хлопчикам, і дівчаткам зручніше в легких костюмах з натуральної тка­нини, оскільки синтетичні можуть спричиняти подразнення шкіри.
  • Одягайте дівчинку в легку вільного крою сукню з короткими рукавами, яка не заважа­тиме їй вільно рухатися.
  • Пам'ятайте, що відкриті сарафани не рекомендують одягати без бавовняної кофтинки. У похмурі дні в них холодно, а в сонячні - дитина може отримати опіки шкіри.
  • Не вдягайте тепло дитину в спеку. Ліпше візьміть із собою теплу кофтинку з довгим ру­кавом на випадок, якщо погода різко зіпсується.
  • Не забувайте, що одяг і взуття має подобатися дитині, бути різноколірним, із зобра­женнями улюблених тварин, персонажів мультфільмів тощо. Одяг і взуття допома­гають розвитку дитини, формують її естетичні смаки.
  • Не забувайте про головний убір. У сонячну погоду він необхідний дитині, аби не отри­мати тепловий удар.
  • Обирайте панаму та капелюх із широкими полями, аби захистити не лише голову, а й об­личчя дитини.

     

Гігієнічні вимоги до дитячого одягу та взуття

  • Для дітей віком до 3-х років одяг першого та другого шарів має бути лише з натураль­них тканин.
  • Для дітей віком від 3-х до 7-ми років одяг першого шару також має бути лише з нату­ральних тканин, одяг другого шару - з натуральних, штучних та змішаних тканин. Вміст натурального волокна в останніх має бути не менше 50%.
  • Для дітей віком до 3-х років панчохи та шкарпетки заборонено виготовляти з них волокон. Для дітей віком від 3-х до 7-ми років для виготовлення таких виробів дозволено використовувати пряжі змішаних волокон - 50% натуральних і 50% хі­мічних.
  • Одяг першого і другого шарів, який використовують епізодично (купальні, карнаваль­ні, бальні й театральні костюми), можна виготовляти із синтетичних та штучних ма­теріалів.
  • Для виготовлення устілки та підкладки відкритого та закритого взуття для дітей ві­ком до 7-ми років необхідно використовувати лише такі натуральні матеріали, як шкі­ра для підкладки, трикотажні тканини.
  • Для верхнього шару літнього взуття для дітей віком від 3-х до 7-ми років можна ви­користовувати штучні та синтетичні матеріали, для дітей віком від 1-го до 3-х років - лише за умови застосування підкладки з натуральних матеріалів.

 

 

Матеріали використані з «Спеціалізованого журналу медична сестра дошкільного закладу» № 7 за 2016 рік 

Категорія: