Правовий тиждень

 

З метою підвищення рівня правової освіти населення, створення належних умов для набуття громадянами правових знань, а також забезпечення їх конституційного права знати свої права і обов’язки Указом Президента України від 18 жовтня 2001 року затверджено Національну програму правової освіти населення. В ній передбачено, що правова освіта є складовою частиною системи освіти і має на меті формування високого рівня правової культури та правосвідомості особистості, її ціннісних орієнтирів та активної позиції як члена громадянського суспільства.

За рекомендацією ЮНЕСКО, правове виховання пропонується починати в дошкільному віці. Моральний досвід перших років життя, атмосфера доброго оточення багато в чому визначають душевний настрій дитини на майбутнє виховання дітей дошкільного віку.

Відповідно до річного плану роботи з 16 по 20 листопада 2020 року у  КЗ ЦРД «Гармонія» тривав Правовий тиждень.

Уся діяльність педагогів була побудована таким чином, щоб якомога доступніше, у ігровій формі,дати дітям початкові знання про такі поняття, як: «право», «гідність», «обов’язок», «норма поведінки», «правопорушення» і т. д. Дні тематичного тижня мали назви у відповідностіз основними статтями Конвенції ООН про права дитини:

«Родина, родина, від батька – до сина, від матері – доні добро передасть»  -дитина має право знати своїх батьків та право на їх піклування;

«Ім’я – це ти, це – він, це – я, це – вся наша планета, це Земля»- дитина має право на ім’я та громадянство;

«Гра усього нас навчає, жити нам допомагає» - дитина має право на відпочинок, гру та розваги.

«Здобудеш освіту – побачиш більше світу» - дитина має право на освіту.

Освітня робота зі старшими дошкільниками базувалася на використанні моральних установок, переваг чуттєвого сприймання дитиною життєвих стосунків. Використовуючи різноманітні дидактичні ігри та вправи, як-то: «Я люблю…», «Хто я?», «Що потрібно?», «Це я такий», «Маю право», «Клубок імен», «Я маю право бути собою»,педагоги виховують у дітей почуття власної гідності, поваги до самого себе. Адже, поважаючи самого себе і свої права, людина здатна по справжньому поважати інших людей та їх права.

Соціальним педагогом закладу Чернишовою Г.А. було організоване тематичне заняття з вихованцями старших груп «Права знаємо – обов’язки не забуваємо», якедопоможезакласти основи виховання юних громадян України з високою правовою культурою. Також соціальним педагогом було проведено анкетування «Великі права маленької дитини», яке дасть змогу зробити висновки щодо правової обізнаності батьків та намітити план подальшої співпраці.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Підсумком Правового тижня стало виготовлення печива вихованцями групи №2 разом з вихователем Томачинською Л.П. для дітей Центру соціально-психологічної реабілітації до Всесвітнього дня дитини, що відмічається 20 листопада.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Морально-правові знання, здобуті дітьми, у поєднанні з їхніми власними спостереженнями, практична діяльність з підтримання дисципліни, відіграють важливу роль у їхньому моральному та правовому вихованні, формуванні їхньої правової культури.

 

 

Категорія: