П'ять порад для батьків «Чому важливо навчити дитину дякувати»

 

 

Вдячність – це те почуття, яке людина вчиться переживати із дитинства. Навіть дорослим інколи складно відрізнити щиру вдячність від звичайної вихованості, що вже й говорити про малюків. 

 

Висловлюючи вдячність у будь-який спосіб, люди дарують одне одному радість, демонструють повагу й налагоджують дружні взаємини. Щоб діти зростали вдячними, ми - педагоги й батьки - маємо усвідомити цінність цих навичок і привчитися діяти так само. До вашої уваги прості та корисні поради, які будуть до вподоби усім батькам ««Чому важливо навчити дитину дякувати»

 

Пропонуємо вам 5 порад, що допоможуть навчити дітей проявляти вдячність і не соромитись цього почуття.

 

1. Подавайте добрий приклад.

Діти схильні наслідувати те, що бачать удома. Не забувайте дякувати дітям за допомогу, чоловіку або дружині за смачну вечерю, вчителям за позитивні зміни у ваших дітях, продавцю за доброзичливість.

 

2. Традиція.

Заведіть у родині традицію щодня за щось дякувати одне одному. Нехай малюк теж знайде щось, за що він вдячний. Так він ще раз насолодиться приємним моментом. До того ж, прояв вдячності піднімає настрій.

 

3. Допомагайте іншим.

Якщо ви вирішили віддати старі речі в дитячий будинок або старі іграшки у менш забезпечену сім'ю, зробіть це разом із дитиною. Показуйте їй усі сторони життя.

 

4. Навчіться помічати дрібниці.

Важливо помічати життєві дрібниці. Сьогодні сонячний день, ми годуємо пташок і робимо їм добро.

 

5. Навчайте бачити цінність не в матеріальному.

Навчити дитину дякувати за цукерку просто. Важче помітити, що тітонька, яку півроку кликали в гості по скайпу, приїхала за 2000 кілометрів, аби побути з малюком. Бабуся не просто зробила подарунок, а спекла смачні пироги, щоб порадувати онука. Пояснюйте цінність часу, проведеного разом, цінність порад тощо.

 

Пам'ятайте, що завчене «дякую» – це не подяка. Подяка йде від серця. Це прищеплюється з часом і усвідомлюється дитиною, коли вона дорослішає.

 

 

Категорія: