Сонцезахисні окуляри

 

 

 

Діти звикли в усьому наслідувати дорослих. Тож часто привласнюють речі батьків або ж вимагають купити їм такі самі.

Не виняток - сонцезахисні окуляри. Для більшості дітей це чергова забаганка, а для батьків - привід звернутися по пораду до фахівця. 

 

 

 

 

 

Аби впевнитися, що дитячі сонцезахисні окуляри (далі - окуляри) - корисна річ, а не дурничка «гроші на вітер», дізнаємося про них якомога більше. Так, окрім основної функції - захищати: в будь-яку пору року очі від впливу сонячного світла, окуляри мо­жуть похвалитися ще й тим, що:

  • захищають від алергії на нього;
  • зменшують навантаження на м'язи очей;
  • запобігають потраплянню в очі пилу, сміття та бруду.

Вишенькою на торті з фактів про окуляри є дослідження науковців. Вони свідчать про те, що 20 хв на сонці прирівнюються до однієї години перегляду телевізора. А якщо врахувати той факт, що діти влітку проводять на вулиці по кілька годин, то окуляри для них - необхідність. Адже деякі з них здатні поглинати понад 97% ультрафіолетового випромінювання.

Є ще й інші дослідження про шкідливий вплив ультрафіолетово­го випромінювання на очі дитини:

  • очі в 10 разів чутливіші до ультрафіолетового випромінювання, ніж шкіра;
  • діти зі світлими шкірою й очима вразливіші до дії ультра фіолетового випромінювання;
  • чутливість до сонячного світла передається генетично.

Навіть після танців з бубном довкола окулярів інформацію про те, як їх обрати, варто розкласти по поличках. З'ясуємо, з яко­го матеріалу, якого кольору та рівня захисту мають бути лінзи та оправа.

 

Лінзи

Якісні лінзи - це те, на що слід звертати увагу насамперед. По такі окуляри йдіть у спеціалізований магазин. Там кваліфікова­ний працівник за вашими критеріями добере найліпший варіант.

 

Скляні лінзи - перші в рейтингу за якістю. Однак дітям до­шкільного віку окуляри з такими лінзами купувати не варто. Скло - матеріал, з яким потрібно поводитися обережно. А діти можуть захопитися рухливими іграми й ненароком їх розбити. Чи є альтер­натива? Є! Полікарбонат або пластик високої якості. Перевагами цих матеріалів є невисока вартість, стійкість до механічних пошко­джень, простота догляду й картинка майже без спотворень.

Якщо в окулярах спотворення картинок значне, вони можуть нашкодити очам. Цим грішать виробники окулярів з акриловими лінзами. Саме тому лікарі-офтальмологи не рекомендують купувати такі для дітей. Матеріал хоч і дешевий, стійкий до механічних пошко­джень, але захищає очі значно гірше скла, полікарбонату й пластику.

Поляризаційні властивості лінз — додаткова перевага окулярів. За допомогою цих властивостей окуляри захищають очі від сонячно­го світла, яке відбивається від води чи світлих поверхонь. Таке світло надто обтяжливе для очей дитини. Тому лінзи з поляризаційними властивостями - знахідка для батьків.

Окуляри з кольоровими лінзами мають привабливий вигляд. Тож не складно розгубитися біля вітрини з такими окулярами - на перший погляд, одна модель ліпша за іншу. Саме так, на перший по­гляд! Адже не в кольорі лінз щастя, а в їхній безпечності.

Лікарі-офтальмологи вважають безпечними окуляри з лінзами коричневого або сірувато-зеленого кольору. Завдяки ним дитина сприйматиме картинку довкола себе такою, якою вона є насправді: без спотворень і зміни кольору.

Утримайтеся від купівлі дзеркальних окулярів, а також з пома­ранчевими і червоними лінзами. Якщо дитина носитиме їх трива­лий час, очі втомлюватимуться. А також уникайте окулярів із синіми й фіолетовими лінзами. Вони роблять сонячні промені яскравішими. Тому зіниці дитини ще більше розширюватимуться й напружувати­муться, а на сітківку потраплятиме більша доза ультрафіолетового випромінювання. Віддавайте перевагу повністю пофарбованим лін­зам. Вони ліпше захищають очі.

В окулярах має значення не лише матеріал і колір лінз, а й рі­вень захисту від ультрафіолетового випромінювання. Є п'ять кате­горій фільтрів окулярів із різними рівнями затемнення та захисту від ультрафіолетового випромінювання:

  • «0» - світлопропускання 80-100%. Мінімальний захист від ультрафіолетового випромінювання всіх видів. Використо­вувати не часто в затінку.
  • «1», «2» - світлопропускання, відповідно, 43-80% і 18-43%. Використовувати жителям міст, адже від ультрафіолетового випромінювання вони захищають частково. Дають базовий захист, без особливого затемнення.
  • «З» - світлопропускання 8-18%. Призначені для відпочин­ку на пляжі або на природі.
  • «4» - світлопропускання 3-8%. Дуже темний фільтр, для високогір'я та спекотних країн.

Фільтри третьої й четвертої категорій найліпше захищають і від ультрафіолетового, і навіть від інфрачервоного випромінювання.

Для дитячих окулярів найоптимальніші друга і третя категорії фільтрів. Якщо поєднаєте ці рівні захисту з поляризаційними влас­тивостями, то ліпшого варіанту годі шукати. Якщо ж плануєте відві­дати країни зі спекотним кліматом, у яких сонце надто активне, ку­пуйте для дитини окуляри з фільтром четвертої категорії.

 

Оправа

Критеріями якісної оправи для окулярів є м'якість, гнучкість і гіпоалергенність. На останній кри­терій рекомендуйте батькам вихо­ванців звертати увагу насамперед. У складі матеріалу оправи не має бути небезпечних хімічних сполук, зокрема  бісфенолу або  фталатів.

Аби пересвідчитися в безпечності компонентів, ознайомте­ся з документами на окуляри. На ваше прохання продавець зобов'язаний їх пред'явити.

То ж якому матеріалу віддати перевагу? Адже пластик і метал можуть спричинити алергійні реакції в дитини. Найліпший варіант - оправа з гіпоалергенної гуми. Вона доволі еластична, тож не спри­чинятиме дискомфорту. До того ж окуляри з такою оправою часто не мають дужок. Вони обхоплюють голову дитини і зменшують ризик впасти до мінімуму.

Аби захистити очі дітей від периферійного світла, лікарі-офталь-мологи рекомендують обирати широку оправу.

Надмірна кількість сонячного світла шкідлива, однак те саме мож­на сказати і про його дефіцит. Завдяки сонячному світлу в організмі людини ви­робляється мелатонін, регулюються ци­кли сну тощо. Тому під час прогулянки в спекотну погоду важливо дотримува­тися золотої середини. Пам'ятайте, оку­ляри - добре, а додаткові заходи безпеки у вигляді головного убору з широкими полями або козирком також не завадять. 

 

 

7 порад, як обрати сонцезахисні окуляри для дитини

 

Відвідайте спеціалізований магазин. Від візиту на стихійний ринок відмовтеся, адже там ризикуєте купити підробку.

Зверніть увагу на ціну. Якісні окуляри виготовляють з найліпших матеріалів, які апріорі не можуть бути дешевими.

Вимагайте сертифікат якості. У ньому ознайомтеся з інформацією про виробника та склад матеріалів.

Звірте дані. На дужках окулярів та на бірці має бути однакова інформація про виробника.

Обирайте разом з дитиною. Окуляри повинні їй подобатися зовні, інакше ніщо не переко­нає її носити їх.

Переконайтеся, що окуляри зручні. Вони не мають здавлювати дитині ніс чи голову, а та­кож - спадати під час руху.

Купіть чохол. Навчіть дитину доглядати за окулярами; регулярно протирати й завжди клас­ти в чохол. Поясніть, що так окуляри прослужать довше.

 

 

З якого віку носити сонцезахисні окуляри

 

Діти реагують на сонячне світло з ран­нього віку. Однак нікому з батьків не спа­дає на думку купити сонцезахисні оку­ляри для дитини віком до року. А коли ж можна? Фахівці не можуть дійти спільної думки. Однак практика свідчить, що три-чотири роки - оптимальний вік. Пояс­нюють це тим, що в ранньому віці дитина сприймає окуляри як іграшку. Тож може швидко їх зламати або викинути. Купува­ти дешеві - також не вихід. Адже зазви­чай дешева вартість свідчить про низьку якість. А якісних щоразу, коли дитина їх псуватиме або губитиме, батьки не накупуються.

Якщо ж дитина вже в два роки розуміє, що окуляри - не іграшка, то чому б їх не купити? До цього часу, аби під час прогу­лянки прямі сонячні промені не потрапля­ли на дитину, можна користуватися ко­зирком коляски. Коли ж дитина підросте, навчиться ходити й самостійно гратися на дитячому майданчику, їй варто надягати головний убір з широкими полями.

 

 

Матеріали використані зі спеціалізованого журналу "Медична сестра дошкільного закладу № 6 за 2018 рік" 

Категорія: