Сухі сніданки у дитячому харчуванні

 

Сніданок є важливою складовою оптимального режиму харчу­вання дитини. Від того, чим вона снідає, залежить її здатність зосереджуватися, сприймати і запам'ятовувати інформацію. Після нічного сну мозок відчуває нестачу енергії, а головним її джерелом є глюкоза. Та це не означає, що дитині зранку необхідно давати соло­дощі. На столі мають бути продукти, які містять складні вуглеводи, що поступово розщеплюються та забезпечують стабільний рівень енергії. Вони містяться у м'ясі, бобових, виробах із борошна, овочах, фруктах і кашах, окрім манної. З огляду на це і формують меню в до­шкільних навчальних закладах. Зокрема, традиційними для сні­данку є такі страви:

  • каші, здебільшого молочні, - вівсяна, гречана, рисова, пшо­няна тощо;
  • страви з яєць курячих - варене яйце, омлет;
  • страви із сиру кисломолочного - сирники, запіканка, пу­динг, суфле;
  • бутерброди з маслом і сиром;
  • гарячі напої - чай з лимоном або молоком, кавовий напій,
  • какао.

Усім відомо з дитинства, що найкорисніший сніданок - це каша, зварена з натуральної цільної крупи. Але харчова промисло­вість постійно розвивається, і сьогодні ми бачимо на полицях ма­газинів упаковки із сухими сніданками. Із яскравих коробок на нас дивляться персонажі улюблених мультфільмів, які, усміхаючись, спокушають скуштувати цей продукт. Саме тому сухі сніданки все частіше з'являються на столах українських сімей.

Види

Нині в Україні чинні два державні стандарти виробництва сухих сніданків:

  • ДСТУ 4634:2006 «Концентрати харчові. Сніданки сухі. Плас­тівці круп'яні. Загальні технічні умови», затверджений на­казом Держспоживстандарту України від 04.07.2006 № 191 (далі - ДСТУ 4634:2006);
  • ДСТУ 2903:2005 «Концентрати харчові. Сніданки сухі. Загальні технічні умови», затверджений наказом Держспоживстандарту України від 28.04.2005 № 101 (далі - ДСТУ 2903:2005).

Відповідно до зазначених нормативно-правових актів виокрем­люють такі види сухих сніданків:

  • пластівці;
  • батончики;
  • повітряні зерна;
  • палички;
  • подушечки;
  • трубочки;
  • фігурні вироби.

   Усі види сухих сніданків виготов­ляють із зерен, крупи чи суміші крупів. Для приготування пластівців їх варять, розщеплюють та обсмажують, для при­готування повітряних зерен, паличок, батончиків, подушечок, трубочок та фі­гурних виробів - оброблюють парою під високим тиском. Відтак отриманий продукт глазурують або наносять на нього різні харчові добавки. Технологія виготовлення подушечок  передбачає уведення в оболонку начинки, а батончиків - додавання шокола­ду, горіхів, ягід, шматочків фруктів, джему, меду тощо. Такі сухі сні­данки повністю готові до вживання без додаткової кулінарної об­робки.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Сухими сніданками часто помилково називають продукти харчування, які виготовляють за ДСТУ 1055:2006 «Крупи, що швидко розварюються. Технічні умови», затвер­дженим наказом Держспоживстандарту України від 15.08.2006 № 242, та мюслі, які в Україні виготовляють за технічними умо­вами виробника.

Склад та властивості

Готові сніданки, звісно, привабливіші на вигляд та приємніші на смак, ніж звичайна каша, проте вони не можуть бути повноцінним сніданком для дитини.

Технологія виробництва сухих сніданків передбачає потужну теплову обробку зерна, яка значно зменшує вміст у них корисних речовин. Тому часто сухі сніданки збагачують вітамінами РР, С та групи В, а також залізом. Утім штучні вітаміни та мікроелементи засвоюються організмом людини значно гірше, ніж природного по­ходження.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Шкідливість пластівців зумовлена саме тех­нологією їх виробництва: ре­тельна теплова обробка зерен «знищує» корисні речовини, а обсмаження збагачує про­дукт харчування жиром.

Також у сухих снідан­ках майже відсутня клітко­вина, необхідна організмо­ві дитини. Саме тому вони погіршують роботу травної системи та можуть спричи­нити ожиріння. Італійські науковці стверджують, що діти, які щодня їдять плас­тівці, мають надмірну вагу.

Найменше клітковини містять повітряні зерна, па­лички, батончики, подушечки, трубочки та фігурні вироби. Адже для їх виробництва зазвичай використовують подрібнені зерна.

Сухі сніданки містять багато простих вуглеводів, що швидко засвоюються організмом дитини, заряджаючи його енергією. Однак вони швидко вичерпуються, і дитина знову хоче їсти.

Лікарі не радять регулярно годувати дітей сухими сніданка­ми ще й через надмірний вміст у них цукру і солі. Зазвичай ви­робники зазначають на упаковці інформацію щодо наявності цих речовин у складі сухих сніданків, однак замовчують їх кількість.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Сухі сніданки містять до 55% цукру від загаль­ної ваги продукту - так само, як у тістечках.

Сухі сніданки можуть містити акриламід - шкідливу для ор­ганізму людини хімічну сполуку, що утворюється природно під час термічної обробки, зокрема обсмажування, крохмалистих продуктів харчування (кава, мигдаль, круп'яні пластівці, картопля, хліб тощо). На жаль, вміст акриламіду в продуктах харчуван­ня в Україні не контролюють.

Небезпечними для здоров'я дити­ни складовими сухих сніданків є також глутамат натрію (Е 621), що підсилює смак і аромат продуктів, та діоксид кремнію (Е 551), який запобігає їх грудкуванню й злежу­ванню. Більшість виробників часто зловживають такими харчови­ми добавками.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Слід уважно прочитати інформацію про склад продукту харчування, зазначену на упаковці. Якщо в складі за­значено наявність штучних барвників, замінників та ароматиза­торів, то ліпше його не купувати.

Часто батьки через надмірну за­йнятість купують доволі шкідливі сухі сніданки, не замислюючись над тим, чи правильно це. Уран­ці дитина має їсти теплу однорідну їжу, тому свіжозварена каша - найліпший варіант. Вона ситна і калорійна, містить у легкозасвоюваній формі поживні речовини, вітаміни, макро- та мікроелементи. Каша добре обволікає слизову оболонку шлунка і захищає її від агресивної дії шлункового соку. 

 

 

Рекомендації для батьків

Які страви готувати дітям на сніданок

  • Пам'ятайте, що основою сніданку мають бути каші або овочеві страви.
  • Аби зробити кашу кориснішою та смачнішою, додайте до неї ягоди (свіжі або заморожені), шматочки фруктів або подрібнені горіхи й підсолодіть цукром або медом.
  • Почастуйте дитину домашньою гранолою. )Гранола - це традиційна американська страва до сніданку або другого сніданку Вона схожа на мюслі, але набагато смачніша. її готують з розплющеної вівсяної крупи, іноді рису, горіхів, меду, запечених до хрумкого стану. Іноді до цієї суміші додають сухофрукти, зокрема ізюм та фініки. Аби отримати розсипчасту консистенцію, схожу на сухі сніданки, під час запікання усе періодично перемішують)
  • Збагатіть сніданок стравами, що містять білок, зокрема з яєць курячих і сиру кисломо­лочного.
  • Не давайте дитині натще груші та цитрусові. Груші містять багато клітковини, а цитрусо­ві - кислоти, що подразнюють слизову оболонку шлунка.
  • Цікаво оформіть страву. Наприклад, на тарілці з кашею за допомогою варення і кількох шматочків фруктів «намалюйте» смішну мордочку. Це зробить страву привабливішою і апетитнішою для дитини.

Матеріали використані з спеціалізованого журналу "Медична сестра дошкільного закладу" № 3 за 2017 рік

 

 

 

 

 

 

 

 

Категорія: