Тиждень безпеки життєдіяльності

 

Усі діти – дослідники. Вони бачать довкола чимало можливостей для цікавих пригод. Ми ж, дорослі, хвилюємося через потенційні небезпеки, на які діти можуть наразитися в побуті, на дорозі й навіть у пісочниці. А в наших нинішніх умовах маємо ще й ризик будь-де натрапити на вибухонебезпечні предмети. Тому серед актуальних завдань, які вирішує сьогодні заклад дошкільної освіти – це виховання  у дошкільників основ безпеки життєдіяльності. Освітня робота з дітьми повинна забезпечити необхідний рівень знань дитини для безпечного перебування в навколишньому середовищі та вироблення в неї елементарних, доступних віку норм поведінки у надзвичайних ситуаціях. Саме з цією метою  з 30 жовтня по 3 листопада 2023 року в Центрі розвитку дитини «Гармонія» відбувся Тиждень безпеки життєдіяльності дітей.

Педагогами закладу було розроблено та проведено низку освітньо-виховних заходів, спрямованих на ознайомлення дітей з поняттями безпеки і небезпеки, способи та правила поведінки у надзвичайних ситуаціях: «Хто свій, а хто чужий», «Де причаїлася небезпека», «Із світлофором в ладу - у біду не попаду». Організовано цікаві дидактичні ігри, що мали на меті показати дітям потенційну небезпеку навколо нас та вміння уникати її: «Предмети називаємо, для чого служать знаємо», «Небезпечні предмети», «Чи можна  гратися з небезпечними речами», «Від чого буває пожежа?». Ефективним видом роботи було створення та розігрування ігрових (проблемних) ситуацій: «Як діяти  в разі загрози життю», «Сам вдома. Малечі про небезпечні речі», «Куди їдуть машини?», «Оціни вчинок». З метою формування й поглиблення теоретичних знань і практичних навичок безпечної поведінки у дітей вихователі знайомили дошкільнят із творами художньої літератури.

В організації та проведені заходів Тижня безпеки життєдіяльності  взяли активну участь інструктори з фізкультури. Вони підготували та провели з дошкільниками розвагу «В гості до Світлофора». Завдяки цьому заходу всі присутні ще раз переконалися, що правила безпечної поведінки – це зовсім не жарт і дотримуватися їх необхідно усім: і дорослим, і малим.

Пізнавальний захід провели рятувальники 25 ДПРЧ 4 ДПРЗ ГУ ДСНС України у Миколаївській області, запросивши до себе в гості  вихованців ЦРД «Гармонія» на екскурсію. Діти не лише побачили як працюють рятувальники, а й почули змістовні розповіді про безпеку життя, надзвичайні події за участю дітей та способи уникати лиха. Під час екскурсії малята ознайомились з місцем знаходження та розташуванням підрозділу ДСНС, автопарком пожежних машин та їх комплектуванням, особовим складом пожежного караулу та спорядженням рятувальників. В кожної дитини була можливість приміряти спеціальний одяг пожежного, посидіти у спецмашині, ближче роздивитися спорядження та поставити питання, які їх цікавлять. Слід зазначити, що запитань у дітей було безліч: про те, як стати рятувальником; чи важко долати стихію; які героїчні випадки траплялися у роботі вогнеборців. Під час заходу рятувальники також продемонстрували вихованцям свою роботу, зокрема подачу води з пожежного рукава, диспетчерський пункт, укомплектування пожежного автомобіля. Головне, що засвоїли діти після спілкування зі співробітниками ДСНС, що пожежу легше попередити, аніж загасити.

З метою покращення профілактичної роботи з безпеки життєдіяльності 31 жовтня 2023 року в закладі було організовано протипожежні тренування (евакуація з елементами пожежогасіння).  Заняття було проведено у формі колективної діяльності вихованців та працівників ЦРД «Гармонія». Під час навчання відпрацювали питання безпечної поведінки та шкідливих дій в умовах задимлення або пожежі у приміщенні. Працівники та вихованці показали вміння та правила реагування у разі виникнення надзвичайної ситуації.

Упродовж тижня була організована виставка  дитячих малюнків «Безпека очима дітей». Дошкільнята не тільки виявили свої творчі здібності і фантазію, а також показали свої знання з безпеки життєдіяльності.

Педагогами всіх вікових груп оформлено куточки «Вчимося діяти в надзвичайних ситуаціях», оформлено теки  з безпеки життєдіяльності дітей, поповнено картотеку дидактичних ігор, разом з дітьми створено яскраві колажі. Проведені заходи сформували у дітей уявлення про елементарні основи безпечної поведінки. Результатом засвоєння дітьми запропонованого матеріалу є чіткі знання та навички дітей з різних видів безпеки життєдіяльності.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

протипожежні тренування 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

виставка  дитячих малюнків 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

екскурсія до 25 ДПРЧ 4 ДПРЗ ГУ ДСНС України 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Категорія: