Як обрати смачний і якісний кисломолочний напій

 

 

Віддавайте перевагу надійним виробникам. Найліпше - вітчизняним. Чому не закордонним? Аби продовжити строк зберігання кисломолочних напоїв, виробники додають стабілізатори та консерванти або піддають їх термічній обробці. Так і напої мають шанс доїхати до України й не зіпсуватися.

Обирайте в скляній тарі. Вона дає змогу одразу перевірити колір і консистенцією напою. Так, кефір має бути білого кольору, однорідним, схожим на рідку сметану; ряжанка - від кремового до темно-кремового кольору, однорідною, в мір щільною; йогурт - білого або обумовленого наповнювачем кольору, однорідним, у міру щільним, без газів, з частками наповнювача; ацидофільне молоко - білого кольору, однорідне, в'язке.

Прочитайте етикетку. На ній виробник має зазначати вік, з якого можна споживати кисломолочний напій. Якщо такої інформації немає - це «доросла» їжа з «до рослими» харчовими добавками. «Дитячий» кефір і йогурти можна давати дітям з восьми місяців, ряжанку - з року, «дорослий» кефір та іншу кисломолочну екзотику - з трьох років.

Зверніть увагу на склад. Найліпший кисломолочний напій - з натурального молока і закваски, без сухого молока, рослинних жирів, стабілізаторів, консервантів, ароматизаторів, барвників, цукру та цукрозамінників. Він містить не менше 1х107 КУО/г життєздатних клітини мікроорганізмів на строк придатності.

Подивіться на дату виготовлення та строк придатності. Обирайте свіжий з мінімальним строком придатності. Кисломолочний напій без стабілізаторів і консер­вантів зберігається не більше семи днів.

Обирайте термостатні, а не резервуарні. Термостатні корисніші, оскільки їх сква­шують безпосередньо в тарі, в якій продають. Відрізнити такий напій можна за консистенцією - він густіший.

 

Як відкриєте, обов'язково понюхайте та спробуйте. Усі кисломолочні напої ма­ють бути без сторонніх запахів з властивим для кожного виду смаком:

  • кефір - кисломолочним, свіжим, злегка гострим;
  • ряжанка - з вираженим присмаком пряженого молока;
  • йогурт з наповнювачем - у міру солодким, із присмаком відповідного наповнювача;
  • ацидофільне молоко - кисломолочним.

 

 

Матеріали використані з спеціалізованого журналу "Медична сестра дошкільного закладу" № 3 за 2018 рік

Категорія: