Рекомендації щодо вибору та використання пластикового посуду

 

  • Використовуйте пластиковий посуд лише в особливих випадках, на­приклад, на пікніку, дачі, під час походів тощо.

 

  • Обираючи пластиковий посуд, звертайте увагу на наявність марку­вання. Сумлінні виробники завжди маркують свій продукт. Найголо­вніше — наявність знака «келих-вилка» на звороті. Він свідчить про придатність посуду до контакту з продуктами харчування. Якщо мар­кування немає — не купуйте такий посуд.

 

  • Не використовуйте, за можливості, меламіновий посуд.

 

  • Не використовуйте повторно одноразовий посуд — недарма його на­звали одноразовим. Також не бажано використовувати повторно одно­разові пакети, а тим паче зберігати в них продукти.

 

  • Не застосовуйте пластикове пакування для зберігання продуктів хар­чування.

 

  • Пам'ятайте, що одноразовий посуд та пакування не передбачені для мит­тя. Вимити їх без порушення цілісності полімерного шару неможливо.

 

  • Не використовуйте пошкоджений посуд (з подряпинами та тріщинами), оскільки «міграція» токсичних продуктів збільшується в кілька разів.

 

  • За можливості не готуйте та не розігрівайте їжу в пластиковому посу­ді з використанням мікрохвильової печі, навіть якщо на цьому посуді є дозвільне маркування. Таке попередження зазвичай означає, що кон­тейнер не деформується від високої температури. Ліпше не ризикуйте.

 

  • Не використовуйте жоден вид пластикового посуду для зберігання га­рячих продуктів харчування і алкогольних напоїв. Віддавайте перева­гу паперовому посуду або зі спіненого полістиролу з маркуванням ЕРS.

 

  • Не залишайте пластикові пляшки з напоями під прямими сонячними променями, адже під їх дією пластик швидко руйнується.

 

  • Звертайте увагу на інтенсивність запаху від пластикового посуду, якщо вирішили користуватися ним. Запах має бути дуже слабким.

 

  • Викидайте пластиковий посуд, якщо звернули увагу на сторонній при­смак продуктів, що зберігали в ньому.

 

  • Не купуйте м'ясо, сир, ковбаси та інші продукти, упаковані в пластик або поліетиленову плівку. Віддавайте перевагу продуктам на вагу.

 

  • Для зберігання продуктів використовуйте скляний, порцеляновий або керамічний посуд.

 

  • Дитяче харчування купуйте лише в скляному або в картонному па­куванні.

 

  • Також не використовуйте пластиковий посуд для харчування дітей. Якщо ви влаштовуєте свято для дітей на природі, використовуйте паперовий одноразовий посуд.

 

  • Не тримайте довго воду в пластикових фільтрах: зранку та увечері змінюйте її.

 

  • Не спалюйте пластиковий посуд, пакети та інші пластикові вироби, оскільки плавлячись, вони виділяють токсичні речовини. Напри­клад, діоксин — екологічно небезпечна речовина, що чинить сильну канцерогенну мутагенну, імунодепресивну дії на організм людини. Діоксин накопичується в тканинах організму, змінюючи їх функції.

 

  • Не закопуйте пластик у землю. Це призводить до забруднення до­вкілля, адже у землі пластик не розкладається.

 

Матеріали використані з спеціалізованого журналу "Практика управління дошкільним закладом» № 6 за 2015 рік   

Категорія: