Слухати та чути або чому нас вчать діти?

Чому  ж нас вчать наші діти?

    Перш за все,- відповідальності. А ще – вони  навчають своїх мам, батьків, бабусь і дідусів чого завгодно: мудрості,  безпосередності, прозорливості, захопленню світом. Питання: чи є у нас бажання вчитися, чи ми відкриті, чи готові сприймати?

            Дуже  важливо розуміти, що дитина – це, в першу чергу, - людина, така ж, як і ви. Вона  не дурніша  і не гірша. Вона  прийшла у цей світ і поки освоюється в ньому, як іноземець, який потрапив у чужу країну. Вчиться говорити, пояснювати, спілкуватися. Правда, вони дивні для нас ці іноземці? Тож і діти   не розуміють багатьох обставин, в які потрапляють. І замість того, щоб допомогти адаптуватися, з усією повагою до особистості дитини, ми часто заганяємо її в рамки своїх умовностей.

   При цьому ми часто навіть не здогадуємося, що дитяча психіка настільки ще ніжна і сприйнятлива, що дитина у віці до 5 років у 25 разів (!) інтенсивніше, ніж дорослі, переживає те, що відбувається з нею. Враховуючи це, не важко зрозуміти, що відсутність мами, наприклад  пішла в гості, в магазин чи на роботу, а тим паче відрив від матері при приході до дитячого садка сприймається дитиною, як крах світу, як вселенська трагедія.

До 5 років дитина пов'язана з матір'ю енергетично, сприймає себе, як її частина і повністю залежить від неї. Напевно тому, плач маленьких дітей настільки гіркий, що негайно викликає співчуття всіх оточуючих, хоча вони і здогадуються, що нічого смертельного з малюком не відбувається.

            Коли дитина народжується, ми сприймаємо її як янголятко, але потім, бачачи її реакції - агресію, істерики, крики, не розуміємо або не хочемо зрозуміти їх причини, вважаємо їх неадекватними і зриваємося, караючи дитину.

Категорія: