Як запобігти травмуванню дитини

Діти часто травмуються або можуть завдати тілесних ушкоджень одне одному під час гри. Травмування може спричинити як поведінка самої дитини або її одно­літків, так і необачність дорослих. Тому найважливіше завдання батьків — створи­ти відповідне середовище для безпечної гри дітей, аби запобігти їх травмуванню.

 

Пильно наглядайте за дитиною поблизу дороги, відкритих водойм, на спортив­ному чи ігровому майданчиках. Контролюйте її поведінку й умови гри.

Подбайте про зручний одяг і взуття дитини, яке має відповідати погодним умо­вам. Дитині має бути зручно рухатися під час їзди на велосипеді й роликах тощо.

Стежте за грою дитини з низьким рівнем сенсомоторного розвитку. Що молод­ша дитина, то нижчий у неї рівень сенсомоторного розвитку. Якщо дитина не вміє досконало володіти своїм тілом, то координація її рухів порушується. А відтак травмуватися вона може навіть під час простої гри.

Поінформуйте дитину про наслідки її можливих дій. Коли дошкільник іде на ігровий майданчик або до парку розваг, розкажіть йому про безпечне пово­дження з ігровим обладнанням. Для її безпеки дитині важливо знати, які каруселі небезпечні та як потрібно поводити себе з ними.

Поясніть дитині, що не можна нехтувати власною безпекою, аби вразити друзів чи досягти найкращого результату в певному змаганні. Часто така рішучість може призвести до негативних наслідків.

Ознайомте дитину з правилами дорожнього руху. Дитина повинна знати, як правильно переходити вулицю на пішохідному переході або переході, де є світ­лофор. Переходити вулицю вона має тільки під наглядом дорослих.

Навчіть дитину правил пожежної безпеки. Навіть якщо сірники, запальнички та інші вогненебезпечні предмети знаходяться в недосяжному для дитини місці, вона має знати, що бавитися з ними не можна.

 

Матеріали використані з «Спеціалізованого журналу медична сестра дошкільного закладу» № 5 за 2014 рік  

Категорія: